IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските индекси се повишиха след скок на цените на петрола

Петролът сорт Брент поскъпна с 1,3% до 52,61 долара за барел

11:30 | 07.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите в енергийния сектор на азиатските борси поскъпнаха в сряда, след като цените на петрола скочиха, което помогна на азиатските пазари да излязат на позитивна територия, съобщава CNBC.

На Wall Street индексът S&P 500 затвори с понижение от 0,4%, след като в понеделник отбеляза първите си пет поредни дни на ръстове за 2015 г. Nasdaq composite също завърши с 0,7% надолу заради загубите на биотехнологичните компании, а Dow Jones Industrial Average успя да излезе на зелено с ръст от 14 пункта, или 0,08%.

Положителните новини от цял свят помогнаха за вдигането на цените на петрола. Американската Агенция за енергийна информация прогнозира, че търсенето ще се повиши с най-бързия си темп за последните шест години през 2016 г.

Освен това новините, че Русия и Саудитска Арабия са провели разговори за петролния пазар през миналата седмица, разпалиха спекулации за евентуално сътрудничество за намаляване на пренасищането на пазара.

В азиатската търговия лекият петрол сорт Nymex се търгуваше с 2,1% нагоре до 49,56 долара за барел, а сортът Брент – за 52,61 долара за барел след ръст от 1,3%. В същото време фючърсите приключиха с повишение от 4,91%, а тези на сорта Брент поскъпнаха с над 4% в овърнайт търговията.

В цяла Азия акциите на енергийните компании поскъпнаха, подкрепяйки пазарите. В Австралия цената на акциите на Woodside се вдигна с 6,0%, а тази на Origin Energy – с 9,7%. Цената на акциите на AWE скочи с 15,1%, след като компанията обяви силни резултати от тестването на кладенец за природен газ в Западна Австралия. Друг голям играч в сектора, LNG, също отчете ръст от 21,6%.

Австралийският индекс S&P ASX приключи сесията с 0,6% нагоре след волатилна търговия. Поевтиняването на акциите на Telstra с 0,7% обаче ограничи ръста и на основния бенчмарк.

В Япония акциите на енергийната компания Inpex поскъпнаха с7,2%. Индексът Nikkei обаче също отчете волатилна следобедна сесия, но в крайна сметка приключи с 0,75% нагоре, след като централната банка запазва политиката си без промяна след срещата си в сряда.

Цената на акциите на Fast Retailing се понижи с 1,6%, вероятно в резултат на опасенията около перспективите пред Китай, откъдето идва по-голямата част от приходите на компанията. Опасенията за Китай се засилиха, след като цената на акциите на Yum Brands, собственик на KFC, се срина с 18% в търговията след затварянето на Wall Street във вторник в резултат на по-слабите от очакванията печалба и приходи.

Акциите на Sony поскъпнаха с 1,6%, след като компанията обяви плановете си за отделяне на подразделението с полупроводници като стъпка към бързо разрастване на бизнеса си със сензори за изображения.

Акциите на японските авиолинии потънаха, като тези на Japan Airlines поевтиняха с 2,5%, а на ANA с 1,7%, потенциално ударени от по-високите цени на петрола, които може да повишат разходите за гориво.

Южнокорейският индекс Kospi затвори с 0,8% нагоре, подкрепен от скока на акциите на Samsung Electronics. Технологичният гигант заяви в сряда, че очаква оперативната печалба за периода между юли и септември да се повиши с около 80% спрямо миналата година, надминавайки очакванията.

Пазарът в Хонконг също беше подкрепен от енергийните ръстове. Цената на акциите на Cnooc скочи с 8,1%, а тази на Sinopec с 4,7%. Индексът Hang Seng приключи с 1,0% нагоре.

Пазарите в Китай остават затворени до утре заради национални празници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още