IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари не намериха единна посока в четвъртък

Акциите на Toshiba продължиха да поевтиняват, след като компанията отложи обявяването на финансовия си отчет

11:22 | 16.02.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските пазари се търгуваха разнопосочно в четвъртък, въпреки че американските борси затвориха на нови върхове за пета поредна сесия, а акциите на Toshiba продължиха пътя си надолу, съобщава CNBC.

В Япония индексът Nikkei Stock Average приключи със спад от 0,47% до 19 347,53 пункта. Акциите на Toshiba продължават да понижават цената си, като в четвъртък отписаха още 3,34%, разширявайки загубата от над 8% от сряда, причинена от опасенията около бъдещето на компанията.

Технологичният концерн неочаквано отложи обявяването на финансовите си резултати за тримесечието, както и разкриването на загубата, свързана със своя бизнес с ядрена енергия. “Отлагането показва, че компанията е в хаос”, коментира Макото Кикучи, главен изпълнителен директор на Myojo Asset Management. “Можем да предположим, че компанията не отлага обявяването на финансовия си отчет заради добри новини. Пазарът спекулира, че Toshiba ще обяви резултати, които са по-лоши от тези, за които вече се говори”.

„Toshiba вече е в неблагоприятна финансова позиция, а забавянето в отчитането на резултатите носи допълнителни негативи за компанията“, коментира Масако Кувахара, старши анализатор в рейтинговата агенция Moody's.

Южнокорейският Kospi приключи с понижение от 0,10% до 2081,84 пункта. В Хонконг Hang Seng отчете ръст от 0,47% в ранната следобедна сесия, а китайските континентални пазари също записаха повишения.

Източник: CNBC

Shanghai composite нарасна с 0,32%, докато Shenzhen composite прибави 0,39% към стойността си. Австралийският ASX 200 финишира с леко покачване от 0,12% до 5816,30 пункта.

Сред регионалните компании акциите на най-големия кредитор на Сингапур DBS Group поскъпнаха с 0,99% въпреки новината, че нетната печалба през четвъртото тримесечие на 2016 г. се е понижила с почти 9% на годишна база до 913 млн. долара.

Новините около промяната в лихвените проценти в САЩ също са на фокус, след като председателят на Фед за Ню Йорк Уилям Дъдли заяви, че скоро може да има повишение на лихвените проценти.

Вчера по време на изслушването си пред комисия в Камарата на представителите в Конгреса председателят на Фед Джанет Йелън призна, че американската икономика е слаба, но посочи, че политиките на централната банка са представлявали помощ, а не пречка.

На валутния пазар доларът се понижи спрямо кошницата от валути, като се търгува на ниво от 100,93 пункта към 8:46 часа българско време, под нивата от 101,5 пункта през предходната сесия. Йената поскъпна спрямо долара до 113,98 йени за долар, изкачвайки се от нивата на предишното затваряне от 114,15 йени за долар.

Силната йена оказа натиск върху японските производители, които изнасят продуктите си, като повечето автомобилни производители приключиха на червено. Акциите на Toyota поевтиняха с 0,52%, на Nissan книжата понижиха цената си с 0,31%, а Honda отчете спад в цената от 0,61%. В същото време акциите на производителя на електроника Sony понижиха цената си с 0,97%.

Едно евро се разменяше за 1,0607 долара, а австралийският долар за 0,7698 щатски долара. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 16.02.17 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още