IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари последваха Wall Street и записаха спадове

Инвеститорите очакват скорошно увеличение на лихвите в САЩ

11:38 | 03.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските пазари последваха Wall Street и записаха загуби в последната за седмицата сесия на фона на засилващите се опасения за скорошен ръст на лихвите в САЩ, пише CNBC.

Коментарите на няколко от членовете на комисията по паричната политика на американския Федерален резерв подсказват на инвеститорите, че заради икономическия оптимизъм вероятно скоро ще се решат на действия.

В Япония Nikkei 225 затвори с понижение от 0,5% до 19 469,17 пункта. Сред най-губещите се наредиха банковите акции. Пазарната оценка на Mitsubishi UFJ се понижи с 0,6%, а на Mizuho – с 0,3%.

Смесена беше търговията с акциите на водещите японски износители. Книжата на Toyota например поевтиняха с 0,23%, на Mitsubishi Electric се понижиха с повече от 1%, а на Sony поскъпнаха с 0,5%.

Японската валута се търгуваше на ниво от 114,13 йени за един долар в следобедната сесия спрямо 114,47 йени за долар в по-ранната сесия. Валутата остава относително по-слаба в сравнение с нивото от 111,60 йени за долар, достигнати миналата седмица.

В Южна Корея Kospi отчете спад от 1,14% до 2 078,75 пункта основно заради публикациите за засилващото се напрежение между Пекин и Сеул.

Най-резки спадове в днешната сесия отчетоха ритейлърите. Акциите на Lotte Shopping поевтиняха с почти 1%, на Shinsegae изгубиха почти 5%, а на Hyundai Department Store – с 3,4%. Акциите на Hyundai Motor поевтиняха с над 3 на сто.

Според публикация в Ройтерс вчера е имало кибер атака от китайски интернет адрес срещу сайта на Lotte Duty Free. Атаката е последвала одобрението на Lotte International за размяна на земя, което ще позволи разполагането на американски отбранителни системи на имота в отговор на ракетната заплаха от Северна Корея.

Според местните медии Китай е наредил на туроператорите да спрат продажбите на пътувания до Южна Корея заради решението.

В Хонконг водещият индекс Hang Seng записа спад от 0,66%. Китайските акции не намериха единна посока, като Shanghai composite index се понижи с 0,34% до 3 219 пункта, а Shenzhen composite index се повиши с 0,2% до 2 001 пункта.

В Австралия ASX 200 изгуби 0,8% до 5 729 пункта, като повечето сектори в състава му финишираха с понижения. Най-силно на индекса натежа финансовият сектор, който приключи със спад от 0,7%.

Акциите на ANZ изгубиха 0,6%, на Commonwealth Bank of Australia – 0,8%, а на Westpac – почти 1%, както и на National Australia Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още