IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските пазари приключиха смесена борсова сесия

Анализаторите от сингапурската банка OCBC посочват, че в сегашните обстоятелства е трудно да се усетят пазарните нагласи

11:18 | 24.08.16 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Борсовата търговия в Азия беше смесена в сряда, като трейдърите остават в позиция на изчакване преди изявлението на председателя на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън в петък, съобщава CNBC.

Анализаторите от сингапурската банка OCBC посочват, че в сегашните обстоятелства е трудно да се усетят пазарните нагласи.

Цените на петрола остават волатилни. По време на азиатската търговия американският лек суров петрол WTI поевтиня с около 1,5% до 47,38 долара за барел, а европейският бенчмарк Брент – с около 1,2% до 49,34 долара за барел. По-рано във вторник петролът поскъпна за кратко, след като Иран отправи послания за евентуална подкрепа на единни действия за стабилизиране на цените. Иран е третият по големина производител на петрол в ОПЕК, посочва CNBC.

Енергийните компании финишираха сесията смесено, като австралийските Santos и Woodside Petroleum записаха повишения от съответно 0,44% и 0,86%. Акциите на японската Inpex поевтиняха с 0,17%, а тези на Oil Search – с 1,63%.

Доларовият индекс се повиши с 94,646 пункта и според някои анализатори това се дължи на по-добрите от очакваното данни за новите жилищни продажби в САЩ.

Японската йена беше сравнително слаба спрямо долара, като се търгуваше на нива 100,35 йени за долар. Във вторник бяха достигнати нива от 99,97 йени за долар.

Така японските акции бяха подкрепени, като Toyota, Nissan и Sony записаха ръстове от над 2%.

Валутите на редица развиващи се икономики се понижиха. Сред тях бяха южноафриканският ранд, мексиканското песо, индийската рупия, малайзийският рингит, тайландският бат.

Според Citibank пониженията отразяват готовността на инвеститорите да понижат експозицията си към валути от развиващите се пазари преди симпозиума в Джаксън хол, на който ще говори Джанет Йелън.

В корпоративната сфера австралийската авиокомпания Qantas обяви резултати за годината, приключила в края на юни, които според ръководството са най-добрите в 95-годишната й история. Авиопревозвачът отчете печалба преди облагане с данъци на стойност 1,53 млрд. австралийски долара (1,17 млрд. щатски долара), което е повишение с 57%. Акциите на компанията поскъпнаха с 1,47%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:03 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още