IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-20: Монетарната политика не е достатъчна за поддържане на икономическия растеж

Последиците от Brexit не са непреодолими, обявиха лидерите на най-големите икономики в света

12:04 | 24.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Страните от Г-20 обявиха днес, че ще използват всички възможни инструменти за осигуряване на стабилен и балансиран икономически растеж, съобщиха световните агенции. В заключителното комюнике от двудневната среща на министрите на финансите и централните банкери от Г-20 в китайския град Чънду се още посочва още, че само монетарната политика не е достатъчна за изпълнението на тази задача.

"Изтъквайки необходимата роля на структурните реформи, ние обръщаме също внимание на това, че фискалните стратегии не са по-малко важни за постигането на нашите общи цели за икономически растеж", се казва в документа, цитиран от ТАСС и БТА.

Участниците в срещата уверяват, че последиците от Brexit не са непреодолими, предаде ДПА. "Членовете на Г-20 са добре позиционирани да се справят проактивно с потенциалните икономически и финансови последици от решението на Великобритания да напусне Европейския съюз", се посочва в комюникето. 

По време на срещата в Китай финансовите министри от Г-20 са заявили, че британският вот за напускане на Европейския съюз повишава риска за световната икономика, допълва AFP.

Резултатът от референдума миналия месец „добавя несигурност в глобалната икономика“, отбеляза Лу Дживей, финансови министър на Китай, цитиран от Фокус. Той допълни, че страните от ЕС са решени „да предприемат проактивни действия във връзка с възможните икономически и финансови последствия, произтичащи от референдума в Обединеното кралство“. 

Британския финансов министър Филип Хамънд е посочил, че Великобритания може тази есен да въведе правителствен пакет със стимулиращи мерки, които да неутрализират негативния ефект от вота за напускане на Европейския съюз. „Ние имаме опция от фискален отговор и ще направим това според нашето нормално разписание около есента“, заяви Хамънд в кулоарите на срещата, уточнява AFP. 

„Реалността е, че ще има несигурност до приключването на нашите преговори с Европейския съюз“, коментира министърът. 

Международният валутен фонд призова страните от Г-20 да дадат тласък на държавните разходи, тъй като в развитите страни съкращаването на лихвените проценти губи своето въздействие, съобщава британският вестник The Guardian. 

"Световният растеж е слаб и рисковете за влошаването му стават все по-характерни", се казва в доклада на МВФ, представен в навечерието на форума. Международната организация предупреди, че растежът може да бъде дори още по-нисък, ако сегашната несигурност продължи - както в политическо, така и в икономическо отношение. 

МВФ иска напредналите икономики като Германия и САЩ да насочат повече публични разходи към инвестициите в инфраструктура, за да помогнат да се стимулира растежа на световната икономика - въпрос, който предизвика разделение между членовете на Г-20. 

В по-ранна среща на двадесетте най-развити държави, която се проведе през февруари, финансовите министри обещаха да използват "всички инструменти на политиката" - паричната, фискалната и структурната - в подкрепа на икономическия растеж. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още