IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Графика на деня: Стабилният растеж на Китай предизвиква съмнения

Страната съобщи за един и същ темп на растеж през три последователни тримесечия, а това е доста изненадващо

16:40 | 12.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Икономиката на китай отбеляза ръст от 6,7% през третото тримесечие. Това нямаше да е толкова изненадващо, а дори по-скоро успокояващо, ако Китай не беше отчел абсолютно същите данни през предишното тримесечие, а и през трите месеца преди това, коментира Economist.

Тази необикновена последователност предизвиква презрението на много от критиците на Китай, които от дълго време твърдят, че страната фалшифицира данните си. Икономиката на Китай се разширява с подобен темп тримесечие след тримесечие в много случаи, но никога преди Пекин не е твърдял, че расте с абсолютно същия темп в продължение на три последователни тримесечия.

Дали това се е случвало на други места? Този еднакъв растеж всъщностк не е точно прецедент. Седем други страни са отчитали един и същ темп на растеж през три последователни тримесечие, сочи база данни, обхващаща 83 страни. Тя е за период от 1993г. насам и се поддържа от Economist Intelligence Unit.

Списъкът включва развиващи се икономики като Бразилия, Хърватия, Индонезия, Малайзия и Виетнам, но и две развити: Австрия и Испания. Испания дори е отчитала подобно „чудо“ два пъти. Икономиката ѝ се е разраствала с 3,1% на годишна база през първите три тримесечия на 2003 г. и с 4,2% през първите три тримесечия на 2006 г.

Обратно на общоприетото схващане статистиката за брутния вътрешен продукт (БВП) на Китай невинаги е вървяла толкова плавно. От 1993 г. насам средната разлика на растежа между две последователни тримесечия е бил (плюс или минус) 0,77 процентни пункта. 14 страни, включително САЩ, отчитат по-малка средна разлика.

През последните години обаче неравномерната посока на китайския растеж е по-слабо изразена. От 2012 г. само Франция и Йордания се радват на по-стабилен растеж, а Индонезия е отчела по-малка срдна разлика между две последователни тримесечия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:39 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още