IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската йена поскъпна до едномесечен връх спрямо долара

Японските акции поевтиняха заради движенията на валутните пазари след първата пресконференция на Доналд Тръмп

11:54 | 12.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японските акции поевтиняха, след като йената поскъпна до едномесечен връх след първата пресконференция на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп, съобщи CNBC. Коментарите на Тръмп от сряда не предоставиха детайли за планираните от него икономически политики.

Йената поскъпна спрямо долара до 114,25 йени за долар спрямо 116 в предходната сесия.

Японската компания производител на хранителни продукти Kewpie беше изключение от тенденцията и акциите й скочиха с близо 5%, след като от фирмата обявиха очакван ръст на оперативната печалба с 10,7% до 33 млрд. йени (287 млн. долара) за годината, приключила в края на ноември.

Акциите на Samsung Electronics поскъпнаха с 1,36%.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо шест основни валути, се понижи до 101,28 пункта след пресконференцията на Тръмп.

„Подемът при долара се основаваше на схващането, че администрацията на Тръмп ще прави големи разходи за инфраструктура, които от своя страна ще доведат на по-висока инфлация в бъдеще“, коментира Маргарет Янг, пазарен анализатор от CMC Markets. “Сега това схващане отслабна, тъй като новоизбраният президент дори не спомена думата стимули”, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още