IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Интензивни разпродажби покосиха борсите в Азия

Японският Nikkei 225 затвори под 17 000 пункта, а Hang Seng и австралийският S&P/ASX 200 слязоха до 2-годишни дъна

11:01 | 29.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Азиатските фондови пазари бяха подложени на интензивни разпродажби, като японският водещ индекс Nikkei 225 се потопи с 4% след рязкото отстъпление на индексите на Wall Street снощи. Това се случва, след като поредните разочароващи данни увеличиха опасенията за състоянието на китайската икономика, пише CNBC.

Водещият индекс в Япония Nikkei 225 слезе под границата от 17 000 пункта, за да се понижи с 4,05% до 16 930,84 пункта, след като разпродажбите станаха по-интензивни в последните часове на търговията. Това е най-ниското ниво за бенчмарка от 23 януари насам.

Китайският основен бенчмарк - Shanghai Composite, изтри 2,06% от стойността си до 3 036,77 пункта, поведен от загубите на компаниите от индустриалния и енергийния сектор.

Хонконгският Hang Seng се потопи с 3,18 на сто до 20 513,16 пункта. Това е най-ниското ниво за индекса от юли 2013 г. насам. В Австралия S&P/ASX 200 изгуби 3,82% до 4 918,40 пункта, за да се озове на 2-годишно дъно.

Южнокорейският пазар остава затворен поради честването на национален празник. Борсата в Тайван също е затворена заради връхлетялия страната ураган.

Данните от вчера, които показаха, че печалбите на китайските индустриални компании спадат с 8,8% на годишна база през август, обезкуражиха инвеститорите.

„Днешните разпродажби са свързани само с Китай“, категоричен е ръководителят „Анализи“ за региона на Азия в ING Financial Markets Тим Кондън.

В Индия пък централната банка неочаквано намали основния лихвен процент. След новините основният индекс SENSEX преодоля загубите, за да затвори с ръст от 0,2% до 25 668,35 пункта.

Акциите на компаниите, добиващи и преработващи суровини, бяха най-големите губещи в Азия, тъй като страховете относно по-слабото търсене от страна на Китай изпратиха цените на суровините надолу.

На борсите в Токио инвеститорите разпродаваха книжа на компании с експозиции към Китай като Kobe Steel, чиито акции поевтиняха с 11,1%. Производителят на стомана намали годишната си цел за печалбата заради спадащото търсене от Китай и по-ниските цени на металите.

Книжата на JFE Holdings и Nisshin Steel се потопиха с по-около 7%, а тези на производителя на оборудване Komatsu - с 3,9%.

Енергийните производители JX Holdings и Inpex затвориха с около 5% спад в цените на акциите си, след като цените на петрола останаха почти без промяна по време на азиатската търговия.

Търговията с акции на Daiichi Chuo Kisen Kaisha беше спряна след новините от бизнес всекидневника Nikkei , че компанията за превоз на насипни товари може да поиска защита от кредиторите най-рано във вторник заради спада на цените на суровините на международните пазари.

Новините се отразиха на други фирми, извършващи превози. Книжата на Nippon Yusen Kabushiki Kaisha, Mitsui OSK Lines и Kawasaki Kisen Kaisha изтриха между 4,4% и 7,4% от цената си.

Пазарната капитализация на синия чип SoftBank се срина с 6,4%. Дружеството се оказа най-губещото днес в телекомуникационния сектор на фона на новините, че другият акционер в Alibaba - Yahoo, ще се раздели с 15-процентния си дял.

Сериозните загуби, концентрирани в секторите, добиващи и преработващи суровини, потопиха водещия австралийски индекс S&P/ASX 200 до 2-годишно дъно.

Синият чип BHP Billiton изтри 6,7% от капитализацията си, с което цената на акциите слезе до най-ниското си ниво от ноември 2008 г., докато конкурентите Rio Tinto и Fortescue Metals заличиха по 4,6% и 6,5%, съответно.

Акциите на Alumina поевтиняха с 4,6% след новините, че производителят на алуминий Alcoa Metals се разделя на две публично търгувани компании.

Енергийните дружества от ранга на Santos, Woodside Petroleum и Oil Search поевтиняха с 9,1%, 5,8% и 3,5%, съответно.

Ценните книги на всички австралийски публични банки поевтиняха с по 4%.

Същевременно авиокомпанията Qantas Airways изгуби 2,1% от цената на акциите си, след като инвестиционната компания Morningstar намали оценката си за дружеството.

В Китай акциите на Anhui Conch Cement и Baotou Iron and Steel Group поевтиняха с 4,1% и 3,6%, съответно, а тези на синия чип PetroChina – с 1,9%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
С времето ще ства ясно, че Китай няма да успее да постигне заложеният растеж, дори и с коригираните прогнози след спада на фондовия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още