IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвеститорите на азиатските пазари погледнаха отново към по-сигурните убежища

Инвеститорите са дълбоко загрижени, че целият политически шум в САЩ ще се превърне в икономически риск

12:02 | 17.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азиатските пазари приключиха предимно с понижения в сряда, след като апетитът към активите убежища, каквато е йената, се повиши на фона на нова политическа бъркотия около американския президент Доналд Тръмп, пише CNBC.

"Инвеститорите са дълбоко загрижени, че целият политически шум ще се превърне в икономически риск, тъй като политическите разговори, спекулациите и мръсните ризи могат да отклонят вниманието от ключовата програма на Тръмп“, коментират трейдъри от финансовата компания OANDA.

Основният японски индекс Nikkei се понижи с 0,53% до 19 814,88 пункта на фона на поскъпването на йената, приемана като убежище в момент на нови политически сътресения. Доларът се разменяше само за 112,34 йени към 9:17 часа българско време, което е близо до двуседмично дъно.

В Хонконг Hang Seng приключи със спад от 0,19% към 10:26 българско време. На китайските континентални пазари Shanghai Composite отписа 0,26% до 3 104,74 пункта, докато Shenzhen Composite нарасна с 0,13% до 1867,68 пункта.

Южнокорейският Kospi се понижи с 0,15% до 2291,53 пункта, а австралийският ASX 200 изтри 1,10% от стойността си.

Източник: CNBC

Последните поводи за притеснения породиха признанията на американския държавен глава, че е предоставил на руски високопоставени представители информация, свързана с тероризма и ИДИЛ.

В Twitter той заяви, че е „в пълното си право" да споделя строго секретна информация във връзка с ИДИЛ по време на срещата си с руския външен министър Сергей Лавров и руския посланик в САЩ Сергей Кисляк.

На валутния пазар доларовият индекс продължи спада си до 97,941 пункта към 9:24 часа българско време спрямо нивата от 99 пункта от миналата седмица.

„Въпреки че няма конкретна причина зад движението на долара, вероятно комбинацията от намаляващата доходност на американски ценни книжа, по-слабите цени на петрола и засилената политическа несигурност във Вашингтон осигуриха на трейдърите токсичен доларов еликсир тази сутрин“, коментират от OANDA.

Еврото се повиши до шестмесечен връх на фона на намаляващия политически риск на континента, след като управляващата партия на Християндемократите в Германия се представи добре на последните избори. Европейската валута се разменяше за 1,1122 долара в сравнение с нивата от под 1,09 долара за едно евро миналата седмица.

Австралийският долар поскъпна спрямо долара за шеста поредна сесия до 0,7441 долара.

Австралийските банки натежаха върху пазара в сряда, след като акциите на ANZ поевтиняха с 1,29%, а на NAB се понижиха с 2,13%. Секторът е под натиск, откакто миналата седмица австралийското правителство обяви, че най-големите банки на Австралия скоро ще се сблъскат с нов данък и засилен контрол. Данъкът цели засилване на отговорността и конкурентоспособността в банковия сектор. Приходите от него ще бъдат използвани за стабилизиране на бюджета.

В същото време производителите на основни ресурси повишиха цената на акциите си, като книжата на Rio Tinto поскъпнаха с 2,22%, Fortescue прибави 4,15%, а акциите на Newcrest повишиха цената си с 4,55%.

В Япония компаниите износители бяха предимно на червена територия под натиска на силната йена. Акциите на Toyota поевтиняха с 0,97%, на Sharp изтриха 1% от цената си, а Fast Retailing изтри 1,11%.

Представителите на петролния сектор също се оцветиха в червено, след като цените на петрола бяха ударени от данни за нарастващите запаси в САЩ. Фючърсите върху американския лек суров петрол поевтиняха с 0,53% до 48,41 долара за барел, а тези върху сорта Брент понижиха цената си с 0,35% до 51,46 долара за барел към 9:30 часа българско време.

На този фон австралийската енергийна компания Santos понижи цената на акциите си с 2,49%, японската Inpex заличи 1,6%, а южнокорейската S-Oil отписа 3,79% в следобедната сесия. Акциите на листната в Хонконг Cnooc поевтиняха с 9,76%.

Под светлината на прожекторите са и китайските технологични акции, като търгуващата се в Хонконг Tencent се очаква да обяви финансовите си резултати днес. Компаниите Weibo и Sina, част от състава на Nasdaq, обявиха във вторник резултатите си за първото тримесечие. Акциите на Sina поскъпнаха рязко, след като печалбата на акция достигна 0,50 долара, много над очакванията за 0,17 долара на акция. Книжата на Tencent поскъпнаха с 0,39% към 9:34 часа българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още