IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изходящите капиталови потоци от Китай са достигнали 500 млрд. долара за 8 месеца

Според министерството на финансите на САЩ изходящите потоци по време на пазарните сътресения през август възлизат на 200 млрд. долара

20:11 | 20.10.15 г. 30
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Изходящите капиталови потоци от Китай са достигнали 500 млрд. долара през първите осем месеца на годината, сочат нови изчисления на американското министерство на финансите, което подчертава променливите успехи в световната икономика, коментира Financial Times.

Според оценките, представени в понеделник, изходящите потоци, които са достигнали до около 200 млрд. долара по време на пазарните сътресения през август, са променили и оценката на Вашингтон за стойността на китайската валута.

В последния доклад за световната икономика за полугодието, предназначен за Конгреса, министерството на финансите на САЩ е понижило предишната си оценка, според която юанътб е „значително подценен“. Вместо това администрацията сега твърди, че китайската валута е „под подходящата си средносрочна стойност“.

„Имайки предвид икономическите несигурности, волатилните капиталови потоци и перспективите за по-бавен растеж в Китай, трудно е да се прецени краткосрочната посока на юана“, пишат икономисти от ведомството. „Според нашата оценка обаче юанът остава под подходящата си средносрочна стойност“.

Новите твърдения отразяват предпазливостта, с която администрацията на Обама посреща усилията на Пекин през последните месеци в подкрепа на юана, след като Китай обяви на 11 август, че ще позволи по-голяма роля на пазара при определянето на обменните курсове на валутата. Това е и признак, че Вашингтон признава, че макар да вярва в укрепването на валутата на Китай в средносрочен план, в краткосрочен план юанът е изправен пред низходящ натиск заради няколко фактора, включително огромните изходящи потоци от Китай и други развиващи се икономики.

„Пазарните фактори налагат натиск надолу върху юана в момента, но те вероятно ще се окажат преходни“, казва министерството. Сред тези фактори, твърдят икономистите, е развитието на т.нар. „carry trade” търговия, залагаща на поскъпването на юана.

Обявлението на Пекин от август за промяна на валутния режим предизвика опасения, че след като години наред Пекин позволяваше на юана да поскъпне, сега столицата възнамерява да постигне обезценяване, за да помогне на износителите и да подкрепи забавящия се растеж. Ходът за промяна на начина, по който се определя средната стойност на дневната търговия с юана доведе и до двете най-големи поевтинявания на китайската валута спрямо долара за последните 20 години.

В доклада финансовото министерство казва, че все още запазва оценката си за дългосрочните намерения на Пекин.

„В крайна сметка прилагането на новия механизъм [за валутни курсове] – и най-вече дали Китай ще позволи на юана да реагира гъвкаво както на поскъпване, така и на натиск надолу, ще покаже колко чувствителен е механизмът към пазарните сили“, казва министерството.

Докладът обаче подчертава и факта, че централната банка на Китай харчи твърде много, за да подкрепи валутата. Само за три месеца – юли, август и септември, банката е вложила общо почти 230 млрд. долара в подкрепа на юана, казва министерството.

Харчовете на китайската централна банка са отчасти в отговор на големите изходящи потоци на капитал от страната. През първите шест месеца на 2014 г. капиталовите изходящи потоци от Китай, без чуждите преки инвестиции, възлизат на 26 млрд. долара. През първата половина на тази година, според оценките на министерството на финансите, те са на стойност 250 млрд. долара. След промяната на валутния режим от Пекин изходящите потоци на капитала през юли са в размер на около 70-80 млрд. долара, а през август – на 200 млрд. долара.

Есуар Прасад, икономист от Cornell University и бивш ръководител на мисията на МВФ в Китай, заяви, че новият доклад подчертава трудната позиция, в която са попаднали САЩ след промяната на валутния режим от Пекин през лятото.

„Американското министерство на финансите очевидно е в странна позиция, тъй като поевтиняващият юан и нарастващият двустранен търговски дефицит между Китай и САЩ ще предизвика нови местни критики срещу китайската валутна политика“, казва той.

„Министерството обаче има малка икономическа база за критикуване на хода на Китай към по-голяма гъвкавост на валутните курсове. Спирането на допълнително обезценяване на юана ще се окаже в противоречие с призивите на министерството към Китай за по-пазарно ориентирани валутни курсове“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

28
rate up comment 7 rate down comment 1
ledosvetlenie
преди 8 години
Ти си моят идол никой не би могъл по добре да го каже - УСА са велики щото могат да си печатат долариЗа последните 15 години дялът на долара в световният стокооборот е паднал с 10% и то без Китай да имат собствена платежна система. Без Азиатската бaнка без Русия да продава енергоносители в рубли.А сега ти ми кажи какво ще стане с печатницата ако нещата продължават с този темп и до 10 години дялът на долара е паднал под 50%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 2
Стефчо
преди 8 години
*** след като фалира Гърция и Русия и изпрати Путин в Хага го гледам, че е тръгнал да фалира и Китай. Само спонсора цъфти и връзва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 8 години
това e и така и не е така. Дай линк за инфлацията и дай линк и за средното състояние на фирмите в САЩ и дай линк за растежа им. Що ли имам съмнение, че крайният извод е, че в САЩ големите изяждат малките с ужасна бързина, а общото състояние на икономиката е...бе не е като нашето, ама с нищо не блести.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 4
Ironhorse
преди 8 години
И понеже много ги чаткаш данните за Dow Jones, ето ти линк за десет годишен период.Нещо не се връзва с поста ти, а ?http://***.macrotrends.net/1358/dow-jones-industrial-average-last-10-yearsОтносно Детроитhttp://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2015/02/09/2469044_detroit_izliza_ot_falita_i_se_gotvi_za_novo_nachalo/Благодарение на простите правила за неплатежоспособност, каквото и да се случи в САЩ, бързо се възстановяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 4
Ironhorse
преди 8 години
Хахахаха,като гледам данните САЩ не са никак зле, даже ако гледаш и Доу.За шистите ... Ами те и сега работят при цена на петрола около 45-50 долара за барел, дори САЩ изпревариха СА като най-голям производител на нефт !!!Шистите не са толкова уязвими от към цена, както си мислят СА и русия.Като гледам САЩ постоянно намаляват дела на вноса на петрол и са стигнали исторически рекорди.Що се отнася до статистиката на САЩ и Китай.Позволи ми да съм по-скептичен към данните на Китай.САЩ в момента са и на историческо дъно на безработицата, а в Китай се увеличава всеки месец. Защо, прочети предишните ми постове.И никога не забравяй, ама никога !!!!!!!! САЩ рекапитализират банките си с напечатани долари, а Китай дърпа от резерва си в долари. Усещаш ли разликата.Сам си обясни, ако можеш, защо аджеба при печатането на толкова долари, пак целия свят признава за резервна валута долара и ще се избият да го купуват, включително и путин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 14 rate down comment 5
ledosvetlenie
преди 8 години
В предният ти пост замени Китай с УСА и ще получиш много позната картинкаУСА се увлякоха да влагат маса пари в строителство фракинг, което сега е безполезно, а с отпуснатите кредити за да се построи и е бомба за банковата система. Маса градове като Детройт стоят празни и не са само това неблагополучните инвестиции. УСА няколко пъти рекапитализира банките си и пак не стигат парите, просто загубите са умопомрачителни.А сега си прочети заключението и ми кажи що като иновациите и "пълната свобода" ги има в УСА не са цъфнали и вързали и с колко процента падна Дау Джонс през 2009г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Обясни им аз не можах .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
нье Словенска е Gorenje ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 12
Ironhorse
преди 8 години
Цялата галимация е, че освен Си Дзи Пин, никой в света не знае реално колко е БВП на Китай.Много международни корпорации го изчисляват на база косвени данни. На пример внос на петрол, производство на електроенергия, но никой сериозен играч не се доверява на данните от китайското статистическо бюро.Без да съм пил хапче за познаване, според мен ръста на БВП дори не е 6%, но и големите имат интерес от лъжата за да продадат постепенно и да се оттеглят без да се срути пазара. Е, някои прекалиха лятото, та предизвикаха 50 % спад на борсата в Шанхай, но Китай пък я затвори. В същото време има небивало изтегляне на производства от Китай. Корпорациите в САЩ и Западна Европа изтеглят пеалбите и реализират нови производства в родините си, а не в Китай по ред причини, като цена на труда, кражбата на ноу-хау, цена на енергоносители, както и постигане на много по-голям коефицент на ефективност на труда, което пък дава възможност заплатите да не са от толкова голямо значение за новите производства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 7 rate down comment 17
Ironhorse
преди 8 години
Уважаеми, не спорете с ***.Под статията има 10 мнения и няма, и една завършена мисъл в цялостТова говори много.Иначе, за Китай идват времената за балансиране на огромни диспропорции.Дали и как ще го направи е въпрос, по който тук можем да си гадаем, но истината е, че Китай вече не е притегателен център за инвестиции по ред причини.Китайците се увлякоха да влагат маса пари в строителство, което сега е безполезно, а с отпуснатите кредити за да се построи и е бомба за банковата система. Маса построени градове стоят празни и не са само това неблагополучните инвестиции. Китай няколко пъти рекапитализира банките си и пак не стигат парите, просто загубите са умопомрачителни.Според мен Китай има един единствен изход и той е в иновации и пълна свобода на икономиката и политическата такава. Съмнявам се обаче да стане това. Китай ще стагнира, защото не може да се приспособи към новата икономика на информационните технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още