IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще повлияе ли ръстът на БВП на Китай върху представянето на долара

Положителните данни от Азия могат да окажат пряко влияние върху решението на ФЕД по отношение на повишението на лихвените нива

10:43 | 19.10.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще повлияе ли ръстът на БВП на Китай върху представянето на долара

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР – Станислав Фортунов

Фондовите пазари в Азия се задържаха на рекордни за последните два месеца висоти днес, след като положителните емоции взеха превес при пазарните участници.

Китай е отбелязал ръст в БВП за третото тримесечие от 6,9% при очаквания от 6,8%. Това бе ясен знак, че забавянето на растежа в икономика номер 2 не е в застрашителни размери и страната все пак задминава очакванията на инвеститорите.

Положителните данни от Китай могат да окажат пряко влияние върху решението на Федералния резерв на САЩ по отношение на повишението на лихвените нива.

Доларът успя да продължи възстановяването си от достигнатото дъно спрямо кошница от основни валути миналата седмица.

Спрямо еврото зелените пари завършиха петъчната търговия на ниво от 1.1348. Доларът поскъпна и спрямо японската йена в петък, повишавайки се до 119.65. За позитивното движение на долара в петък допринесоха и данните за потребителското доверие в икономиката, обявени от Мичиганския университет. Доверието в стабилността на икономиката в САЩ достигна 92.1 пункта, при очаквани стойности от 88.8 пункта. Седмицата за долара обаче не започна добре, тъй като данните от Китай изненадаха някои пазарни участници.

Ръстът в БВП на икономика номер 2 подкрепи австралийския долар, който успя да поскъпне спрямо щатската валута до 0.7289. По този начин австралиецът се доближава отново до върховите стойности от миналата седмица при 0.7381. След достигнатите върхове валутата поевтиня с 1,6% в резултат на печалби за долара и спад в цената на медта. На петролния пазар също имаше реакция на данните от Китай.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР – Стефан Продев

EUR/USD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Tyrista
преди 8 години
rate hike Q-4 15
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
Tyrista
преди 8 години
rate hike Q-4 15
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още