IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай и далечният свят на отрицателна доходност по държавните облигации

Fidelity International и Insight Investment Management казват, че инвеститорите пропускат възможност да купуват китайски облигации на ниски цени

10:22 | 02.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Докато доходностите по държавните облигации в света достигат рекордно ниски нива, динамиката в Китай е в обратната посока, пише Bloomberg.

10-годишните държавни ценни книжа поевтиняха и доходността им се повиши до 2,968% преди референдума във Великобритания, като това беше единственият ръст при облигации със сходен матуритет в 15-те най-големи световни икономики. Китайските ДЦК бяха разпродадени на фона на опасенията, че ускоряващата се инфлация, стабилизиращият се ръст и имотен пазар ще спрат допълнителните облекчения. В петък те затвориха сесията на ниво 2,851%.

Компаниите за управление на активи Fidelity International и Insight Investment Management казват, че инвеститорите пропускат възможност да купуват китайски облигации на ниски цени, при положение, че страната отваря пазара си на стойност 8,5 трилиона долара за чуждестранни фондове и че все пак има шанс за още стимули.

Спредът между доходностите по китайските и по американските облигации стана най-големият от 10 месец в контекста на заплахата от Brexit, която повишава търсенето на активи убежища.

„В краткосрочен план може да има малко по-високи доходности, но структурно икономиката все още се намира на пътя на постепенното забавяне“, казва Робърт Симпсън, портфолио мениджър в Insight Investment в Лондон. Според него на китайския пазар има потенциал за повече чуждестранни инвеститори, които може да получат положителна реална доходност, което не се случва на много места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още