IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай очаква ръстът на търсенето на цветни метали в страната да се забави

Търсенето на десет вида метали, сред които мед, алуминий и цинк, ще нараства средно с 4% на година в периода до 2020 г.

17:31 | 19.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай планира нуждата си от цветни метали до края на десетилетието, приемайки, че въпреки че годишните темпове на нарастване на търсенето може би ще се забавят, най-големият световен потребител ще се нуждае от още по-големи количества, отколкото сега, предаде Bloomberg.

Търсенето на десет вида метали, сред които мед, алуминий и цинк, ще нараства средно с 4,1% на година в периода 2016 - 2020 г., в сравнение с 10% за предишните 5 години, оповести китайското министерство на индустрията и информационните технологии в петилетен план на сайта си в сряда.

Потреблението на мед се очаква да е в размер на 13,5 млн. тона през 2020 г., което е с 18% повече в сравнение с миналата година, по данни на министерството.

Таблица: Bloomberg

Растежът на най-голямата азиатска икономика се стабилизира през третото тримесечие на равнище от 6,7%, сочат данни, оповестени в сряда. Икономиката навлиза в нова фаза, в която нарастването на търсенето на метали ще се понижи от високо до умерено-ниско темпо, оповести министерството.

„Въпреки това търсенето ще продължава да расте, стимулирано от развитието на нови индустрии, като например лекотоварния транспорт, обновяването на селските електрически мрежи и нови електромобили“, добави институцията.

Потреблението на преработен мед е предвидено да се покачва средно с 3,3% на година до 2020 г., в сравнение с 8,9% в периода 2011-2015 г. Търсенето на алуминий ще расте с 5,2% на година (в сравнение с 14% за миналия период), достигайки 40 млн. тона през 2020 г. Използването на цинк е предвидено да нараства с 1,7% на година (при 3,5% ръст за миналия период), достигайки 7,3 млн. тона до 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още