IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ограничава международните инвестиции на местните си компании

Целта на правителството е да намали финансовия риск и да подкрепи икономиката

15:41 | 18.08.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китай заяви, че ще ограничи местните компании да правят международни инвестиции в сектори като недвижими имоти, хотели, развлечения и спортни клубове, за да намали финансовия риск и да подкрепи икономиката, съобщава Bloomberg.

Властите ще забранят и международните инвестиции върху хазарта, но ще насърчат компаниите да подкрепят амбициозната инициатива на страната „Новия път на коприната“ на президента Си Дзинпин за свързването на Китай с Азия и Европа, заяви Държавният съвет в изявление на сайта на правителството от петък.

Китай предприе усилия за намаляване задлъжнялостта на финансовите пазари и да премахне системните рискове преди предаването на властта в Комунистическата партия по-късно тази година. Някои от компаниите, най-агресивно ориентирани към сделки, включително Anbang Insurance Group Co., Fosun International Ltd., Dalian Wanda Group Co. и HNA Group, се оказаха подложени на проверка.

Държавният съвет заяви, че изходящите инвестиции ще бъдат оценявани според три категории: забранени, ограничени и насърчавани.

Правителството се опитва да ограничи отлива на капитал, който отслаби юана и пресуши капиталовите резерви. Народната банка на Китай наложи контрол, след като средствата, които изтекоха миналата година от страната, достигнаха 816 млрд. долара, сочат данни на Bloomberg. Казината в Макао се смятат за основен изход, използван както от частни граждани, така и от корумпирани държавни представители.

Банковият регулатор тази година поиска от кредиторите да осигуряват информация за заемите на най-ангажираните в сделки компании в страната. Освен това той проучва случаите на неуспешни придобивания на тези компании, за да оцени потенциалните рискове пред частния сектор, казват запознати източници.

В отделно изказване Националната комисия за развитие и реформа заяви, че смята за „нерационални“ международните инвестиции в някои сектори, докато други – свързани с „Новия път на коприната“ се насърчават.

Изходящите инвестиции в Китай са се сринали с 44,3% през първите седем месеца на 2017 г. на годишна база, след като политиците наложиха спирачки върху чуждестранните придобивания след рекордните разходи през 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още