IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските банки не успяват да се възползват от бума на придобивания в Азия

Стойността на сделките за сливания и придобивания в региона надмина 1 трлн. долара

16:31 | 01.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Скок в китайските трансгранични технологични и телекомуникационни сделки е помогнал сливанията и придобиванията в Азиатско-тихоокеанския регион да надвишат 1 трлн. долара за пръв път в историята. Континенталните банки обаче пропускат възможността от допълнителни доходи в това отношение, тъй като не успяват да настигнат глобалните си конкуренти в консултантската дейност, коментира Ройтерс.

Макар че ниските такси са помогнали на китайските банки да спечелят пазарен дял от американските и европейските си конкуренти при фондовите предлагания и заемите, сред тях няма нито една в класацията на десетте най-големи консултанти при сливания и придобивания от гледна точка на стойност на сделките, сочат данните на Thomson Reuters до края на ноември.

Най-голямата инвестиционна банка на Китай, CITIC Securities, е на 11-то място, с консултации по сделки за 68,7 млрд. долара. Броят на китайските банки сред топ 20-те консултанти при сливания и придобивания в региона е намалял от осем на седем, а пазарният им дял се е сринал до 13,8% от 33,7% през миналата година.

Трудностите на китайските банки да се превърнат във водещи консултанти по големи придобивания са ограничили ръста на приходите от такси в момент, когато кредитиращият бизнес е под натиск заради забавящата се местна икономика.

Когато компаниите излязат на глобално ниво, те са склонни да се обърнат към банки и съветници с глобален обхват, затова международните банки и съветници все още играят силна роля“, казва Ага Гузевска-Радзка, консултант в Accenture Strategy в Хонконг.

Желанието на китайските държавни предприятия и частните компании за покупка на активи в чужбина и мащабното преструктуриране на най-големите конгломерати в региона са сред причините за бума със сделки. Очаква се тенденцията да продължи в същата посока, казват банкерите.

Сред най-големите сделки за 2015 г. е комбинацията на активи за 33,7 млрд. долара на трите основни китайски телекоми, както и покупката за 15,4 млрд. долара на британската мобилна телекомуникационна компания О2 от Hutchison Whampoa на Ли Ка-шинг.

Китайските компании обикновено консултират местни сделки, при които имат установени отношения с двете страни по трансакциите, но е по-малко вероятно да поемат трансгранични придобивания. Освен това те се справят по-добре от международните си конкуренти при финансирането на сделки за сливания и придобивания заради по-евтиното си финансиране вследствие на огромните си счетоводни баланси. Не е такъв е случаят обаче с консултантските услуги при сливания.

Те не могат да се състезават по такси в това отношение“, казва ръководителят на отдела по сливания и придобивания на глобална инвестиционна банка, поискал да остане анонимен.

Сделките в сферата на полупроводниците, интернет и телекомуникационните услуги формират около една четвърт от стойността на сделките по сливания и придобивания през тази година, сектор, който досега е доминиран от глобални банки като Goldman Sachs и Morgan Stanley.

За да спечелят повече трансгранични сделки, китайските банки използват няколко тактики. CITIC Securities, например, избра италианския банкер Федерико Базони, преди част от Bear Stearns, за стартиране на сделки в Европа, Близкия изток и Африка.

Haitong Securities, вторият най-голям борсов посредник в Китай, през октомври приключи закупуването на отдела за инвестиционно банкиране на португалската Novo Banco, като целта е да я използва като платформа за глобално разширяване.

Някои китайски компании за ценни книжа се обединяват и с европейски адвокатски кантори, за да достигнат до потенциални цели за придобиване за континенталните кандидати, твърди запознат източник, поискал анонимност заради конфиденциалност на информацията.

Въпреки скока в активността до рекордните 1,1 трлн. долара таксите са се понижили с 1,8% до 3,7 млрд. долара, твърди проучване на Thomson Reuters и Freeman Consulting Co, което отразява ръст на по-малко доходоносните корпоративни преструктурирания. Активността в Азия все още формира само 21% от световната стойност на сливанията и придобивания спрямо почти 50% на Америка.

„Най-големите такси идват от сложни трансгранични сделки, при които банките разбират разликите при различните юрисдикции и географски региони“, казва Джон Ким, ръководител на сливанията и придобиванията за Азия в Goldman Sachs.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още