IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайското министерство на търговията защити обезценяването на юана

Според източник на министерството обезценяването ще има „ограничен ефект“ върху външната търговия на страната

12:46 | 29.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В събота Китай защити неотдавнашната си реконструкция на валутния си режим, който доведе до остро обезценяване на юана, наричайки го „нормална корекция“, съобщава Ройтерс.

Държавната информационна агенция Синхуа цитира неназован източник от министерството на търговията, според който обезценяването ще има „ограничен ефект“ върху външната търговия на страната.

На 11 август, в изненадващ за пазарите ход, Китай обезцени юана с почти 2%.

Обезценяването трябваше да коригира „относително голямото отклонение“ между спот курса на юана на пазара и дневната средна точка, фиксирана от централната банка, казва източникът.

Китай позволява на юана да се повишава или намаля с максимум от 2% спрямо дневната средна точка.

Източникът твърди, че обменният курс на страната зависи от конкурентоспособността ѝ, а икономическите реформи на Китай ще помогнат да се гарантира, че юанът ще остане „като цяло стабилен“ в рамките на „разумни“ и „балансирани“ нива.

Твърденията са в съответствие с коментарите на държавните медии, които защитават политическите решения на Китай, показвайки, че чувствителността на Пекин към предположенията, че може би е провалил икономическата политика.

Китай заяви, че обезценяването на валутата ѝ е мярка за реформиране на свободния пазар и отрече обвиненията, че е започнала кръг от конкурентни валутни обезценявания между правителствата, целящи подкрепа на износа.

Управляващата Комунистическа партия натрупа легитимност през последните десетилетия заради стимулирането на икономическия растеж и повишаването на доходите и иска да бъде разглеждана като отговорен играч в глобалната икономика.

В четвъртък Йао Йодонг, ръководител на Research Institute of Finance and Banking към централната банка, заяви за Ройтерс, че разгромът на световните фондови пазари от миналата седмица е предизвикан от опасенията за възможно повишение на лихвените проценти от Федералния резерв (Фед) на САЩ, а не от обезценяването на юана.

Той призова Фед да отложи увеличаването на лихвените проценти, за да даде възможност на крехките пазари на развиващите се икономики да се подготвят.

Китай заяви, че реконструкцията на валутния ѝ режим е усилие, целящо по-голяма роля на пазарните сили в определянето на нивата на валутата.

Официални представители от Вашингтон, които дълго време притискаха Пекин да предприеме стъпки за по-пазарно определян валутен курс, оцениха промяната с известна доза скептицизъм и индикираха, че ще наблюдават процеса, за да се уверят, че той не цели единствено насърчаване на китайския износ.

Износът на Китай се срина с 8,3% през юни, най-големият му спад за последните четири месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още