IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

На азиатските пазари само китайските индекси записаха повишения

Инвеститорите получиха доза увереност, след като китайската централна банка заяви, че юанът ще остане стабилен в средносрочен и дългосрочен план

11:15 | 14.12.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повечето азиатски индекси записаха понижения в понеделник, с изключение на китайските, които приключиха търговията на зелена територия, стимулирани от доброто представяне на банките и инвестиционните посредници, съобщи CNBC.

Индексът Shanghai Composite се повиши с 2,52%, а по-малкият Shenzhen Composite – с 2 на сто.

Инвеститорите получиха доза увереност, след като китайската централна банка заяви, че юанът ще остане стабилен в средносрочен и дългосрочен план.

Финансовите компании компенсираха спадовете в цената на акциите в друго сектори, като акциите на инвестиционните посредници поскъпнаха с между 7 и 10%, а тези на банките – с между 1,2 и 3.26%.

Юанът се търгуваше без промяна на ниво от 6,4586 юана за долар.

Японският индекс Nikkei 225 се понижи с 1,8%, а Topix – с 1,4% въпреки добрите данни за бизнес климата в индекса Tankan на Японската централна банка.

Акциите на компаниите износителки като Toyota, Honda и Sony поевтиняха с между 0,8 и 2,9%, а сините чипове Fast Retailing и Fanuc отчетоха спад в цената на акциите от съответно 3,09% и 2,79%.

Южнокорейският Kospi приключи с 1,07% понижение. Акциите на Samsung Electornics поевтиняха с 1,7%, спадът при Posco беше 3,24%, а при KB Financial Group - 1,01%.

Австралийските пазари понасят негативни последици от ниските цени на суровините, като акциите на банките и фирмите в сферата на ресурсите се търгуваха на червена територия. Индексът S&P ASX 200 се понижи с 2%.

Акциите на банките поевтиняха с 2 – 2,5%. Акциите на Rio Tinto и BHP Billiton записват спадове от съответно 2,04 и 3,49%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още