IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляването на лихвените проценти в Китай насърчи азиатските борси

Премахването на тавана от лихвите по депозитите е голяма стъпка напред за властите в Пекин, коментира пазарен стратег

12:01 | 26.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Повечето индекси на азиатските фондови борси приключиха сесията в понеделник с повишения, след като намаляването на лихвените проценти в Китай увеличи апетита за риск, съобщи CNBC.

Китайската централна банка обяви в петък мярката, която влезе в сила в събота. Това беше шестото поредно понижаване на ставките от ноември миналата година.

„Може би се пропуска това, че банката махна тавана от лихвите по депозитите – това е голяма стъпка напред и показва, че властите в Пекин са решени да се придържат към целите за либерализиране на финансовата система“, казва Еван Лукас, пазарен стратег в IG.

В петък търговията на Wall Street завърши със значителни повишения, като технологичният индекс Nasdaq записа двумесечен рекорд (2,3% ръст), след като редица компании, включително Microsoft, обявиха по-добри резултати от очакванията. Освен това за възхода допринесе изказването на Марио Драги, че ЕЦБ ще преразгледа политиката си за стимули през декември.

В понеделник започна четиридневният пленум на Централния комитет на китайската комунистическа партия, на който до четвъртък ще се обсъждат икономическите и социалните политики през следващите пет години.

Основният китайски индекс Shanghai Composite отчете повишение от 0,5% - колкото и CSI300, който обединява най-големите листнати компании на борсите в Шанхай и Шънджън. По-малкият измерител Shenzhen Composite се повиши с 0,7%.

Хонконгският индекс Hang Seng записа спад от 0,1%, след като за кратко се повиши до двумесечен рекорд по-рано през сесията.

Във фокуса на вниманието беше China Reinsurance (Group), чиито акции поскъпнаха с 2,6% до 2,770 хонконгски долара при дебюта на компанията на хонконгската фондова борса.

Тайванският индекс Taiex отчете повишение от 0,8%, като компаниите снабдители на Apple записаха поскъпване на акциите. Акциите на Pegatron и Catcher Technology поскъпнаха съответно с 2,1 и 1,8%, а тези на Hon Hai Precision записаха ръст от 1,5%.

Японският индекс Nikkei 225 приключи търговията с ръст от 0,7% под границата от 19 000 пункта, но все пак на затвори на най-високото си ниво от два месеца насам. Добре се представи Hitachi (6,1% поскъпване на акциите), след като компанията повиши прогнозата си за печалбата. Акциите на Panasonic скочиха също с 6,1% след новината, че оперативната печалба за първото полугодие е нараснала с 10% на годишна база.

Австралийският индекс S&P ASX 200 за кратко се повиши до 5 384 пункта, но в крайна сметка приключи търговията без промяна, по всяка вероятност заради скромното представяне на минните компании и на банките.

Южнокорейският измерител Kospi се повиши с 0,4% заради поскъпването на акциите на Samsung Electronics и Hyundai Motor съответно с 0,2 и 0,6%. Акциите на Kia Motors поскъпнаха с 2,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:22 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още
Финанси виж още