IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Икономиката на Китай ще забави растежа си до 6,5% тази година

Износът обаче ще се увеличи, тъй като глобалното търсене укрепва, твърди организацията в нов доклад

12:46 | 21.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическият растеж на Китай вероятно ще се забави до 6,5% тази година и ще се охлади още повече до 6,3% през 2018 г., заяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Износът обаче ще се увеличи, тъй като глобалното търсене укрепва, предава Ройтерс.

ОИСР отправя и предупреждение за корпоративния дълг в Китай в шестмесечния си доклад за икономическите перспективи, представен във вторник.

„От гледна точка на риска вярваме, че на вътрешно ниво най-големият риск е натрупаният и бързо растящ дълг както в сивото банкиране, така и в банковата система“, каза Алваро Сантос Перейра, директор за проучванията в страната, пред репортери.

„Мисля, че е важно да увеличим усилията си, за да се преборим с проблема“, казва той.

Корпоративният дълг на Китай е около 175% от БВП – един от най-високите сред икономиките на развиващите се пазари, допълва той, като държавните предприятия формират около 75% от него.

„Една от топ препоръките е да се премахнат скритите гаранции за държавните предприятия и други правителствени и публични юридически лица“, казва Маргит Молнар, ръководител на бюрото за Китай в ОИСР.

Подобни гаранции са позволили на държавните предприятия и местни държавни инвестиционни носители да продължават да трупат дълг, каза тя.

Финансовите рискове в Китай нарастват заради задлъжнелите предприятия, увеличаващите се небанкови дейности и огромния свръхкапацитет, се казва още в доклада.

Прогнозата на ОИСР за 2017 г. е в съответствие с целевия растеж на китайското правителство от около 6,5% тази година спрямо миналогодишния диапазон от 6,5-7%. Икономиката се е разраснала с 6,7% през 2016 г., което е най-бавният темп от 26 години.

Някои анализатори вярват, че по-скромната цел ще даде на властите повече пространство да се справят с рисковете около дълга и да прокарат болезнени реформи, макар че се очаква те да действат предпазливо, за да избегнат удари върху растежа.

Икономическият растеж остава висок, „но се забавя постепенно и по подходящ начин, докато населението застарява, а икономиката се ребалансира от инвестиции към потребление“, се казва в доклада.

Очаква се обемът на износа да се увеличи с 3,4% тази година и с 3,3% следващата година спрямо 2,3% през 2016 г. благодарение на нарастващото глобално търсене.

Обемът на вноса ще се разшири със 7,7% тази година и с 6,0% през 2018 г., което е по-слабо от растежа от 8,6% през 2016 г.

Втората по големина икономика в света се нуждае от повече иновации, предприемачество, ефективно корпоративно управление и реформа на държавния си сектор, добавя ОИСР.

Докладът не отделя специално внимание на заплахата от нарастващия протекционизъм от САЩ, но отбелязва, че протекционизмът от страна на някои търговски партньори ще удари износа на Китай.

Според доклада обаче Китай може да омекоти удара, като сключи споразумения за свободна търговия с други партньори.

Бързият икономически растеж в страната е бил придружен с увеличаващо се неравенство, което може да бъде преборено с реформиране на данъчната система и системата за регистрация на домакинствата, която ограничава движението на работната ръка, допълва ОИСР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още