IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Shanghai Composite се противопостави на тенденцията към спад на борсите в Азия

Редица фактори влияят на нагласите - ниските цени на петрола, съмненията в ефективността на паричната политика, слабите макроикономически данни

11:18 | 24.02.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският индекс Shanghai Composite се противопостави на общата тенденция към спад на азиатските пазари в сряда, след като основните индекси в Австралия, Япония и Хонконг се понижиха, съобщи CNBC.

Анализаторите посочват комбинация от фактори, които влияят на нагласите на инвеститорите, включително ниските цени на петрола, съмненията в способността на централните банки да стимулират растежа, слабите макроикономически данни и подновените опасения за китайската валута.

Shanghai Composite се повиши с 0,9%, а по-малкият Shenzhen Composite приключи сесията без промяна.

Японският бенчмарков индекс Nikkei 225 ограничи първоначалните спадове, които достигнаха 1,7%, и в крайна сметка финишира с 0,85% надолу. По-широкият Topix се понижи с 0,51%.

Южнокорейският Kospi остана без промяна, а хонконгският Hang Seng приключи сесията със спад от 1,15%.

В Австралия ASX 200 разшири понижението от вторник и финишира с 2,10% спад, като повечето сектори бяха на червена територия. Финансовите компании, които са ключов компонент от индекса, записаха спад от 2,5%, а енергетиката и секторът на материалите се понижиха съответно с 3,44% и 3,62%.

Азиатските пазари се повлияха от изказването на министъра на петрола на Саудитска Арабия Али Ал-Наими, който изключи понижения в добива и заяви, че глобалното търсене може да се подобри в краткосрочен план.

„Това няма да се случи, защото не много страни ще спазят обещанието си, дори и да кажат, че ще свият продукцията. Просто няма да го направят. Затова няма смисъл да си губим времето да искаме понижения в добива“, каза Ал-Наими.

Енергийните компании в региона отчетоха предимно спадове, като австралийските Santos и Woodside Petroleum записаха спадове от съответно 6,57 и 2,6%. Акциите на японската Inpex поевтиняха с 1,31%, а тези на Fuji Oil поскъпнаха с 0,36%. Повечето китайски енергийни компании бяха на зелена територия, като акциите на China Oilfield поскъпнаха с 1%.

Междувременно австралийските власти публикуваха данни за трудовия пазар, според които заплатите в страната растат с най-бавния годишен темп, отчитан някога: 2,2%. Почасовите възнаграждения без бонусите нарастват с 0,5% през последните три месеца на 2015 г. в сравнение с 0,6% през предишното тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 8 години
Отново се потвърждава моята прогноза, че Шанхаецът ще се стабилизира под определени нива и дори ще стане опора на далекоизточните пазари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още