IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заплатите в Австралия растат с най-бавния темп в историята си

Почасовите възнаграждения без бонусите нарастват с 0,5% през последните три месеца на 2015 г., а годишното повишение възлиза на 2,2%

10:45 | 24.02.16 г.
<p>
	<em>&nbsp;</em></p>

 

Заплатите в Австралия растат през 2015 г. с най-бавния темп, отчитан някога, и това подхранва спекулациите, че централната банка в страната може да въведе още облекчения, съобщи BBC.

Почасовите възнаграждения без бонусите нарастват с 0,5% през последните три месеца на 2015 г. в сравнение с 0,6% през предишното тримесечие, сочат данни на Австралийската статистическа служба.

Годишното повишение възлиза на 2,2%, което е най-слабият ръст, откакто властите започват да водят статистиката през 1997 г.

„От една страна, това натежава на ръста в доходите на домакинствата и съответно на частното потребление“, казва Шейн Оливър, главен икономист в AMP Capital в Сидни. „От друга страна обаче това помага да се ограничат факторите, които стимулират ръста в безработицата и да се помогне на конкурентоспособността на австралийската икономика. Освен това означава, че няма натиск във възходяща посока за инфлацията, идващ от динамиката при възнагражденията“, обяснява той.

През последните години икономическият ръст в Австралия стана умерен, след като приключи десетилетния бум в минната индустрия, посочва BBC. Компаниите в сферата на ресурсите са в процес на свиване на операциите и съкращаване на производствените разходи, за да се справят с поевтиняващите суровини.

По-рано този месец данните показаха, че безработицата е нараснала до 6%, което е най-високото ниво от септември 2015 г.

За да се справи със забавянето, Австралийската централна банка понижи лихвените проценти до рекордно ниски нива, което насърчи жилищното строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още