IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Смесен край на седмицата за азиатските индекси

Поскъпващият долар сложи край на възхода в Азия, но австралийският индекс S&P/ASX-200 скочи с 1,06 на сто

12:36 | 23.09.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Отново поскъпващият долар почти напълно стопира възходящия тренд на азиатските борси в петък. На фона на понижаващите се цени на петрола американската валута поскъпна леко. По традиция това се отразява негативно на експортноориентираните компании, например в Япония. 

Пазарните наблюдатели като цяло обаче остават позитивно настроени заради перспективите за продължаване на ултрахлабавата парична политика на централните банки. В края на седмицата обаче нямаше решителни за борсовата търговия импулси.

„След една седмица на ключови рискови събития, петък носи глътка въздух за пазарите с малко значителни данни“, коментира пред CNBC Tapas Стрикланд, икономист в National Australia Bank (NAB).

В Япония Nikkei 225 загуби 0,32 на сто до  16 754,02 пункта. В четвъртък в Токио нямаше търговия заради национален празник. Общият индекс Stoxx 600 Asia/Pacific стагнира на ниво от 169,45 пункта. На седмична база обаче  има ръст от 3,3 на сто.

В Хонконг Hang Seng отстъпи с 0,31%, където преди всичко ръстове отчитат акциите на компаниите от сектора на недвижимите имоти, както и тези от технологичния сектор, а под натиск бяха финансовите компании. Известният оператор на най-разпространената в страната социална мрежа Tencent повиши капитализацията си с почти 2 на сто. В континентален Китай Shanghai Composite се понижи с 0,28%. 

В Китай индексът CSI-300, който следи развитието на 300-те най-големи компонента на китайските континентални борси, спадна с 0,47 на сто до 3275,67 пункта. Тук акциите на компаниите от сектора на недвижимите имоти бяха под засилен натиск.

Индексът Sensex в Мумбай, Индия, загуби 0,11 на сто до 28 741,58 пункта.

Най-силно движение обаче бе отчетено в Австралия, където S&P/ASX-200 скочи с 1,06 на сто до  5431,30 пункта и отново по-силно от останалите индекси в региона последва импулса от предния ден от Европа и САЩ. Силно представяне имаха телекомуникационните компании и тези от сектора на здравеопазването, докато тези от добивната промишленост бяха под натиск.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още