IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Токийската борса приближи 15-годишен връх след данните за БВП на Япония

Най-печеливши в състава на Nikkei 225 бяха финансовите акции и книжата на компаниите за потребителски услуги

10:26 | 20.05.15 г.
Токийската борса приближи 15-годишен връх след данните за БВП на Япония

По-добрите от очакваното данни за БВП на Япония за първите три месеца на 2015 г. помогнаха на Токийската борса да изпревари пазарите в региона, които отчетоха смесени резултати след колебливото представяне на Wall Street във вторник.

Втората по големина икономика в Азия се разшири с 2,4% на годишна база спрямо предходното тримесечие, надхвърляйки очаквания за ръст от 1,5%, което показа, че Япония може да се отправи към пътя на стабилен растеж.

Nikkei 225 приближи 15-годишен връх, покачвайки се с близо процент след оптимистичната статистика.

Финансовите акции и компаниите за потребителски услуги бяха сред най-големите печеливши. Козметичната марка Shiseido оглави класацията с ръст от 6,9%, докато капитализацията на хранителната компания Nisshin Group нарасна с 4,9%. В банковия сектор Resona Holdings затвори с повишение от 1,8%, докато книжата на Nomura Holdings поскъпнаха с 1%, тъй като инвеститорите приветстваха новината за обратно изкупуване на акции.

Акциите на Таkаtа Corp спаднаха с 10,2% до най-ниските си нива от 16 април, след като производителят на въздушни възглавници обяви плановете си да удвои изтеглянето на дефектните въздушни възглавници в близо 34 млн. превозни средства.

В Китай Shanghai Composite напредна с 0,8 на сто, докосвайки двуседмичен максимум.

В транспортния сектор China Southern Airlines и China Eastern Airlines ce покачиха с 5,2% и 4,4%, докато Air China скочи с 3%. Сред производителите на автомобили SAIC Motor и Dongfeng Auto добавиха по повече от 2 на сто.

Австралийският индекс S&P ASX 200 затвори с минимално изменение, след като удари най-ниското си ниво от 30 януари в рамките на дневната търговия.

Liquified Natural Gas изгуби 5 на сто, докато Santos и Origin Energy спаднаха съответно с 3,8% и 2,2%, след като цените на суровия петрол се покачиха с над 3 на сто.

Банковият сектор, който представлява близо 30 на сто от борсата в Сидни, също натежа върху индекса. Всичките четири водещи кредитори завършиха на червено, като Commonwealth Bank of Australia изтри най-много – 0,4%.

Южнокорейският индекс KOSPI затвори на триседмичен връх, след като тласък дадоха гигантът Samsung Electronics и брокерските къщи.

Технологичната компания добави 2,2%, докато Samsung Securities и Daewoo Securities напреднаха със съответно 6 и 5,2%. Посредниците отчетоха положителни резултати, тъй като корейската борса съобщи във вторник, че дневният коридор за движение на книжата на листнатите на двете основни борси в страната компании ще се удвои до 30 на сто от 15 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още