IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тревогите за китайската икономика продължават да тежат на азиатските индекси

Японският индекс Nikkei 225 компенсира някои от загубите от понеделник благодарение на финансовите компании и телекомите

12:27 | 20.10.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Акциите на азиатските борси се търгуваха смесено в сряда, като активите на енергийните компании пострадаха заради сигналите за слабост в китайската икономика и спада в цените на петрола, съобщава CNBC.

Китайският основен индекс Shanghai Composite записа повишение в следобедната търговия и в крайна сметка затвори с ръст от 1,1%.

Индексът Shenzhen Composite затвори с 1,9% ръст, а този на стартъпите ChiNext скочи с 2,9%.

Акциите на листнатите в Шанхай компании PetroChina и Sinopec поскъпнаха съответно с 0,8 и 0,2%. Акциите им на хонконгската борса обаче поевтиняха с над 2%, което натежа на индекса Hang Seng и той затвори със спад от 0,6%.

Японският индекс Nikkei 225 компенсира част от загубите от понеделник до голяма степен благодарение на доброто представяне на финансовите компании и телекомите и в крайна сметка записа ръст от 0,4%.

Акциите на Mitsubishi UFJ Financial Group и Sumitomo Mitsui Financial Group поскъпнаха с близо 2%. В сектора на телекомите акциите на KDDI скочиха с близо 5%, след като Deutsche Securities повиши рейтинга им.

Скромно беше представянето на производителя на въздушни възлгавници Takata. Акциите на компанията поевтиняха с 3,4%, след като регулаторите в САЩ сигнализираха, че разследването на продуктите им ще бъде разширено до повече от 11 автопроизводителя.

Повечето от фирмите в енергийния сектор записаха загуби в следобедната търговия. Акциите на JX Holdings и Fuji Oil поевтиняха съответно с 0,9% и 0,3%, а тези на Inpex поскъпнаха с 0,3 на сто.

Австралийският индекс S&P ASX 200 затвори на червена територия. Акциите на повечето банки се сринаха след новината, че правителството е приело повечето препоръки за разследвания и за по-цялостен преглед на състоянието на финансовата индустрия в страната. След преразглеждането през миналата година имаше призиви към банките да осигурят допълнителни капитали, така че да се гарантира сигурността им като кредитни институции.

Акциите на Westpac и Australia and New Zealand Banking поевтиняха с 1,6%, а тези на Commonwealth Bank of Australia и National Australia Bank записаха спадове от съответно 0,9% и 0,6%.

Секторът на ресурсите също записа загуби заради тревогите за китайската икономика. Акциите на Santos, Woodside Petroleum, Oil Search потънаха с между 3,1 и 5,1% заради поевтиняването на цените на енергията. BHP Billiton отчете спад от 2,9%, а Rio Tinto – 2,3% понижение.

Южнокорейският индекс Kospi записа повишение от 0,5%. На измерителя натежаха петролните рафинерии и инвестиционните посредници. Акциите на SK Innovation и S-Oil поевтиняха съответно с 2,7 и 3,3%, а Hyundai Securities се представи най-зле в сектора си, като записа 4,1% спад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
на китайската икономика нищо и нема, просто западните печалби спадат и Запада го духа - тва е ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Императорът
преди 8 години
Хубу де: Китай уж тежи, пък Шанхаецът - все нагоре върви - що така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още