IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Китай плаща на войниците си, за да напуснат армията?

Военнослужещите получават щедри пакети, за да се пенсионират рано

10:32 | 02.10.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайският президент Си Дзинпин плаща на войници, за да напуснат най-голямата армия в света. И да го направят тихо.

Военнослужещите получават щедри пакети, за да се пенсионират рано, коментират запознати източници за Bloomberg. Ходът показва както същественото значение на Народната освободителна армия (НОА) за Комунистическата партия, така и препятствията пред Си Дзинпин в реформирането ѝ.

Пакетите включват обезщетения за десетки хиляди долара и обещания към някои войници да получат още плащания на стойност до 80% от заплатите им преди пенсия, казват източниците, поискали анонимност, тъй като планът все още не е обявен публично.

Пакетите целят да ускорят инициативата на Си Дзинпин да освободи 300 хил. души от общо 2,3 млн. войници армия – централен елемент в най-голямата реформа на китайската Народна освободителна армия от началото на Студената война. Плащанията намаляват и риска демобилизирани войници да се надигнат недоволни по улиците, създавайки нов източник на вълнения в момент на отслабващ икономически растеж. Властите вече наредиха държавните предприятия да наемат бивши войници отчасти, за да се гарантира „социална хармония и стабилност“.

„Войниците имат възпираща и унищожителна сила, щом се обединят да направят нещо заедно, и могат лесно да доведат до проблеми със социалната стабилност“, казва Юе Ган, пенсиониран полковник от Генералния щаб на армията. „Войниците са по-малко адаптирани към обществото, тъй като може да нямат уменията, които пазарът на труда иска и не са запознати с културата на работното място. Ето защо те се нуждаят от повече подкрепа от правителството“.

Облекчаването на удара от съкращаването на работните места се явява и ключово опасение, докато партията пренасочва икономическия фокус от инвестиции и производство към иновации и услуги. Ходът заплашва да изостри работническите протести на фона на забавянето на Китай, като базираната в Хонконг активистка група China Labor Bulletin отчита ръст от 19% на протестни действия от служители през последната година.

Колко точно ще струват плащанията към военните и каква част от 300 хилядите демобилизирани войници ще се възползват от тях, все още не е ясно.

Съгласно военния план всеки високопоставен полковник, който се съгласи сам да си намери работа, може да получи еднократно плащане от около 1 млн. юана (150 хил. долара) в допълнение на 80% от заплатата си, твърдят запознати източници.

Щедростта на плащанията подчертава специалния статут на Народната освободителна армия, която гарантира управлението на партията от основаването на страната, премазвайки продемократичните протести на площад Тиенанмън през 1989 г. Тези връзки правят демонстрациите или недоволството с бивши военнослужещи особено чувствителна тема за правителството, като подобни проблеми рядко се обсъждат в обществото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Ти май бързаш да пишеш без да четеш...казвам че шведите ще ползват наборната армия като жандармерия , а не за отбрана срещу Русия , както писаха тука преди два дена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
Съвременната , технически добре въоръжена армия не се нуждае от много жива сила , щиковете са от миналия век и който иска да се пази от Русия , да се преоборудва ,а не да мисли за наборна армия . Което пък показва ,че Швеция има съвсем друго предвид отново , събирайки наборна войска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още