IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо пазарите не реагираха на атентатите в Индонезия?

Докато Джакарта беше разтърсена от най-тежкото терористично нападение от шест години, централната банка заседаваше и реши да понижи лихвените проценти

11:20 | 15.01.16 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Докато индонезийската столица Джакарта беше разтърсена от най-тежкото терористично нападение от шест години насам, централната банка заседаваше на близо 4 км и в крайна сметка реши да понижи лихвените проценти с 25 базисни пункта, както се очакваше.

Решението на банката, както и сравнително бързото възстановяване на фондовите пазари и валутата, подчертаха слабата реакция на инвеститорите на трагедията, пише CNBC.

„Никога не бива да омаловажаваме влиянието на едно такова събитие, но то е част от ситуация, при която в света е изпълнен с всякакви несигурности, и за съжаление, то е част от нея“, казва Дейвид Хауърд-Джоунс от консултантската компания Оливър Уиман. „Вече видяхме значителен срив на финансовите пазари по редица други причини през последните няколко седмици“, допълва той.

Индонезийските финансови пазари бяха почти невъзмутими. 

Индексът Jakarta Composite, който преди атаката беше регистрирал понижение от 0,2%, спадна с 1,78% след атентата, но бързо се възстанови в следобедната сесия и финишира с 0,53% надолу. Така измерителят беше един от най-добре представителите се в региона в четвъртък. От началото на 2015 г. понижението възлиза на 15%.

Индонезийската рупия също компенсира първоначалните спадове. След атентата, при който загинаха седем души, валутата поевтиня до 13 960 рупии за долар, но в късния следобед курсът й беше 13 850 рупии за долар – близко до нивата преди нападението.

В петък към 10 часа българско време Jakarta Composite отчита 0,32% повишение, а един долар се обменя за 13 885 рупии.

Една от причините за спокойствието на пазарите е, че дългосрочният ефект на атаката вероятно ще бъде ограничен. За разлика от Тайланд, туризмът не е от голямо значение за Джакарта, а и за цялата страна. „Туризмът, който разбираемо е най-чувствителен, генерира едва около 1% от БВП. Джакарта не е традиционно туристическа дестинация за разлика от остров Бали например“, казва Уелиан Уиранто, икономист от банката OCBC.

“Индонезийската централна банка понижи лихвените проценти с 25 базисни пункта, отчасти защото знае, че такива терористични атаки имат ограничен дългосрочен ефект над индонезийската икономика”, допълва той.

Уиранто посочва, че при последните атаки в Джакарта през 2009 г., когато бяха нападнати два луксозни хотела, ефектите бързо избледняха. Данните на OCBC включват приходите от туризъм, както и вторичните проявления при заведенията и търговията на дребно.

Според световния съвет по туризма секторът е допринесъл за 3,2% от индонезийския БВП през 2014 г. 

Атентатите обаче може усложнят усилията за съживяване на икономиката и намеренията на президента Джоко Уидодо да увеличи ръста в туристическия сектор. През първото тримесечие на годината нападенията може да изтрият 0,25% от прогнозния икономически ръст, отбелязва австралийската банка ANZ. “Чуждестранните туристи се увеличиха със 7,19% миналата година и този темп може да се забави предвид събитията от вчера”, коментират от ANZ.

Като цяло обаче общото невежество може да даде стимул на туристически поток. Според проучване от 2013 г. 29% от австралийците казват, че са посещавали Индонезия, а 70% знаят, че остров Бали се намира в Индонезия. Преди три години 11% от чуждестранните туристи са били от Австралия.

Друга причина за спокойствието на пазарите е, че атаките, за които „Ислямска държава“ пое отговорност, изглежда са извършени от не особено добре подготвени атентатори. Някои анализатори дори ги определиха като аматьорски.

Освен това изглежда антитерористичните служби са били добре подготвени след предупрежденията от миналата година. „Те всъщност свършиха добра работа при акциите срещу лидерите на „Ислямска държава“, за които се предполагаше, че планират атаки около Коледа и Нова година“, казва Джона Бланк, старши политически анализатор в института Rand.

Лин Нюман, управляващ директор на AmCham Indonesia, посочва пред CNBC, че терористичните атаки не са нещо ново за Индонезия и чуждестранните компании в страната имат предвид ситуацията със сигурността, когато взимат бизнес решения. Освен това според Нюман добрата реакция на полицията е окуражаващ сигнал. „Това е умерена, прогресивна мюсюлманска държава и няма толерантност към такива атаки. Най-лошата възможност е хората да започнат да мислят, че Индонезия е лошо място за инвестиции“, казва Нюман и прогнозира, че инвеститорите няма да се уплашат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
stone kold
преди 8 години
oня ден писахте 4е пазарите спаднали заради индонезия сега казвате 4е не реагирали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
stone kold
преди 8 години
oня ден писахте 4е пазарите спаднали заради индонезия сега казвате 4е не реагирали
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още