IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките тестват малко по-високи лихви по потребителските заеми

Обемите на жилищните кредити за домакинствата осезаемо растат през летните месеци

16:06 | 19.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

През август се запазва тенденцията от началото на годината към спад на лихвените проценти, но се забелязват и съвсем минимални увеличения на нивата. Това отразява лихвената статистика в последната публикация на изданието на БНБ "Икономически преглед", която включва данни от края на август.

Корекциите обаче са минимални и стойностите им се движат малко над нулата, където в последните месеци вероятно намират равновесната си точка.

Цената на кредита

Измененията при лихвите по кредитните продукти са малко по-осезаеми, като през август цената на потребителското финансиране леко нараства в сравнение с началото на годината, поскъпват и фирмените заеми, отпуснати в евро. 

През август банките са разрешавали новите кредити до 1 млн. евро за сектор „Нефинансови предприятия“ при средна лихва 4,51%. Само месец по-рано тя е била 4,52%, а през януари лихвеното ниво е 4,74%.

При лихвите по нови кредити над 1 млн. евро намалението за един месец - от юли до август, е с 0,09 пр. п. и заемите в края на август са се отпускали при средна лихва от 4,67%. През януари нивото е било 6,21%, като спадът е с 1,54 пр. п., изчисли Investor.bg.

Годишният процент на разходите (ГПР) при новите потребителски кредити за домакинства съвсем леко расте през август до 10,93%, като за сравнение през юли беше 10,90%.

За един месец средната лихва при кредитите за потребление расте - от 9,92% през юли до 9,99% през август.

Това движение нагоре отразява настроенията на банките, които са склонни да тестват малко по-високи лихвени нива.

За сравнение, през януари средната лихва е 10,72%, а ГПР - 11,78%.

В края на август ГПР по жилищните кредити е 5,33%, само с 0,01 пр. п. по-нисък от юлския, като през януари стойността му беше 5,85%.

Средната лихва през август също падна само с 0,01 пр. п., в сравнение с юли, когато беше 4,86%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още