IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковият сектор в годината на стрес тестове и консолидация

Европейските регулации и управлението на кредитния риск поставят нови предизвикателства пред финансовите институции

08:08 | 27.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка, архив, Ройтерс</em></p>

Снимка, архив, Ройтерс

2016 г. скоро ще бъде история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция на Investor.bg "Икономиката през 2016 г."

Началото на 2016 г. за банковия сектор беше белязано с падащи лихвени нива, очаквания за по-висок интерес от кредитополучатели с качествени проекти и подготовка за преглед на качеството на активите и стрес тестовете.

В края на годината стабилността на кредитните институции е подпечатана от БНБ, според която резултати от AQR-проверката показват, че банковата система е добре капитализирана и устойчива на потенциални шокове.

Капитал под лупа

Някои банки ще трябва да поддържат наличните си капиталови буфери. За други е необходимо да възстановят покритието на капиталовите си буфери, вземайки предвид корекциите в резултат на прегледа на качеството на активите. Тези констатации и препоръки на централната банка бяха оповестени през август.

Според AQR-проверката  капиталовото съотношение на базовия собствен капитал от първи ред от 18,9% е значително над регулаторния минимум от 4,5%.

Капиталовата адекватност на всяка една банка остава над задължителния регулаторен минимум. Въпреки това на няколко финансови институции беше препоръчано да възстановят покритието на капиталовите си буфери. Общо за системата корекциите са за 665 млн. лв. С толкова се намалява капиталът на банките вследствие на провизии, които се дължат основно на неправилно класифицирани кредити.

Предизвикателството AQR показа по-малки проблеми дори и в сравнение с най-оптимистичните прогнози.

Като се имат предвид резултатите от проверките на няколко финансови институции, БНБ продължава да ги гледа под лупа, като ги включи и в процеса на надзорен преглед и оценка на капиталовото им планиране.

Като цяло обаче прегледът на активите показа, че банките управляват добре кредитните си рискове.

В търсене на кредитополучатели

Въпреки че се даде положителен сигнал към икономиката, кредитирането продължи да расте минимално на годишна база.

В края на октомври заемите за фирми достигат 30,832 млрд. лева при годишен ръст от 0,03% . Кредитите за домакинства са 18,490 млрд. лева с годишно увеличение от 0,9%.

Навръх професионалния празник на банкерите Никулден гуверньорът на БНБ Димитър Радев постави акцент върху възстановяване на кредитирането, но не при самоцелно преследване на ръстове, а като се постави на първо място управлението на кредитния риск.

"Трябва да положим усилия да консолидираме този напредък, който постигнахме до момента. Това обаче няма да е лесно поради общата несигурност - вътрешна и външна", каза управителят на БНБ.

Въпреки всичко на печалба

Още през 2015 г. банките планираха по-високи разходи заради AQR-проверката и новите регулации. Но в края на 2016 г. банковата система се очаква да отчете рекордна печалба от 1,4 млрд. лева, като този финансов резултат ще е най-високият от осем години насам.

По думите на председателя на Асоциацията на банките в България Петър Андронов "печалбата е субстанцията, с която ние гарантираме стабилност на банковия сектор".

Банкерът обяви, че за разлика от годините преди кризата сега резултатът е постигнат в много по-трудни условия и се дължи на по-добрата ефективност чрез намаляване на разходите. Той обаче отчита, че със спада на лихвените нива инструментът за корекция на ефективността с поевтиняване на пасива е изчерпан.

"Тези 1,4 млрд. лева, които вероятно ще отчете банковият сектор на база октомврийските резултати, не са разпределени поравно между всички банки. Само че ние знаем, че понякога да изкараш 1 милион е по-трудно, отколкото да изкараш 100 милиона", коментира банкерът.

Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
Mito Karamitov
преди 7 години
Блажени са верващите (оФФцете) . Скоро ще ги пострижата ака както и Жан не ги е стригал:))) Ето едно интересно заглавиеЕврокомисията: Ако кажем какво мислим за стрестестовете на БНБ става страшноhttps://bivol.bg/ec-stresstests-fisma.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още