IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковият сектор в годината на стрес тестове и консолидация

Европейските регулации и управлението на кредитния риск поставят нови предизвикателства пред финансовите институции

08:08 | 27.12.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка, архив, Ройтерс</em></p>

Снимка, архив, Ройтерс

На един пазар, но конкуренти

В по-добрите резултати на управляваните от тях банки са уверени 79% от банковите мениджъри, показват резултатите от традиционния Барометър на банките в България на EY.

И докато 82% от участниците в проучването посочват управлението на риска като един от най-важните приоритети пред тяхната банка, 81% са онези, за които инвестициите в технологии за подобряване обслужването на клиенти е най-важната цел.

Над 47% от инвестициите в българските банки се заделят за дигитални технологии, за иновации, за технологични проекти, за усъвършенстване на сигурността във финансовите системи. С новите технологии се намаляват оперативните разходи, влизат нови модели, които са в конкуренция със стандартния бизнес.

Като се има предвид, че предстоящи европейски регулации ще поставят стандарти пред банките с изисквания за по-добра защита на клиентите, предизвикателствата и преструктурирането на бизнеса в тази посока предстои.

Първата стъпка беше направена в средата на октомври, когато централната банка публикува средния размер на таксите, начислявани от финансовите институции на потребители по разплащателни сметки.

Банковите клиенти вече са по-добре информирани, след като централната банка определи т. нар. приемливи такси по платежни сметки за основни операции.

Само преди десетина дни БНБ уведоми европейските органи и определи ниво на буфер, приложим към общата стойност на рисковите експозиции, за десет системно значими институции за българската банкова система.

Прегрупиране на акционерите

Преди година 91% от банковите мениджъри прогнозираха малки по обем консолидации през 2016 г., но в българския финансов сектор процесът се ускори под влияние на външни фактори.

През тази година приключи вливането на клона на Алфа банк в България в Пощенска банка. Прогнозите са до дни да стане ясен купувачът на ОББ, като в надпреварата участват белгийската КВС и унгарската ОТР.

На етап избор на ексклузивен купувач е продажбата на ТБ "Виктория", ценови оферти за която подадоха БАКБ и Търговска банка Д.

Засега това са сделките, които ще променят собствеността в българските банки, но прогнозите са, че през следващите две години предстои сериозно разместване в корпоративния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 14 rate down comment 0
Mito Karamitov
преди 7 години
Блажени са верващите (оФФцете) . Скоро ще ги пострижата ака както и Жан не ги е стригал:))) Ето едно интересно заглавиеЕврокомисията: Ако кажем какво мислим за стрестестовете на БНБ става страшноhttps://bivol.bg/ec-stresstests-fisma.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още