IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банки, консорциуми и БТК в надпревара за ТБ "Виктория"

Общо осем кандидата са подали официално писма за интерес към сделката

17:38 | 19.09.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
Банки, консорциуми и БТК в надпревара за ТБ "Виктория"

Осем кандидата са подали официално писма за интерес към покупката на ТБ „Виктория“ ЕАД, дъщерната банка на изпадналата в несъстоятелност Корпоративна търговска банка АД (КТБ), става ясно от прессъобщение, публикувано на интернет страницата на КТБ АД. 

Заявилите интерес кандидати са както следва: Инвестбанк АД; Консорциум ЗК Лев Инс АД и Kerbler Holding GmbH; Zaghloul Holdings - Egyptian Engineers Group; консорциум Hanson Holdings Lux s.a.r.l. и Еврофинанс АД; Транзакт Юръп Холдингс ООД; Българо-Американска Кредитна Банка АД; Търговска Банка Д АД и "Българска Телекомуникационна Компания" ЕАД. 

Три от кандидатите са заявили интерес в рамките на удължения срок за подаване на писма за интерес – от 19 април до 16 септември 2016 г. В същия срок двама от изброените кандидати изрично са потвърдили заявения от тях по-рано интерес.

Писмата за интерес от останалите три кандидата, подадени в периода до 18 април, се считат за валидни, съгласно условията, посочени в писмото към публикувания тийзър, доколкото заявеният в тях интерес не е оттеглен изрично към 16 септември 2016 г., става ясно от публикуваното съобщение. 

Припомняме, че срокът за подаване на писма за интерес във връзка с продажбата на 100% от капитала на ТБ „Виктория” ЕАД и цялостната експозиция на едноличния собственик на капитала към банката приключи на 16 септември 2016 г. в 14:00 ч. местно време (13:00 ч. централноевропейско време). В хода на качеството на активите и стрес теста в банковия сектор този срок бе удължен с до месец след публикуването на резултатите от прегледа на активите и стрес теста.

За продажба са обявени 100% от капитала на ТБ „Виктория“ ЕАД и задълженията й към КТБ. Последните се свиват с 29,929 млн. лв., или с 25%. Към 31 декември 2015 г. те бяха в размер на 117,1 млн. лв., става ясно от публикуваните показатели.

Междувременно от актуализирания маркетингов документ, разпространен от синдиците на КТБ и одиторската компания АФА ООД, стана ясно, че банката е намалила задълженията си към банката майка с една четвърт, или с 29,9 млн. лв. през полугодието.  

Иначе ТБ „Виктория“ премина проверката на качеството на активите с базов собствен капитал от първи ред (CET1) от 24,5% спрямо 7,4% преди оценката, взела предвид данните към 31 декември 2015 г., и последващото увеличение на капитала през тази година.

Банката бе сред няколкото, чиито активи претърпяха корекция, но реално още през февруари капиталовата й позиция бе подобрена. Това бе факт вследствие на увеличението на капитала с 30 млн. лв. след замяна на капиталови инструменти, влизащи в състава на капиталовата база, заради предсрочно изплащане на задължения към КТБ по споразумения за подчинен дълг и капиталов заем за близо 30 млн. лв.

Процедурата по продажбата на ТБ „Виктория“ стартира в края на 2015 г., когато Фондът за гарантиране на влоговете в банките даде зелена светлина на синдиците. След последвалите промени в капиталовите показатели на банката потенциалните инвеститори имаха срок до 18 април да заявят своя интерес. Но продажбата се отложи за след резултатите от проверката на качеството на активите и стрес теста, които може би ще бъдат от полза за потенциалните купувачи на банката.

Сделка може да има близо година след започването на процеса, като купувачът, освен с банков лиценз, ще се сдобие с лиценз за членство във Visa International, завършена реорганизация през 2015 г., възможност за навлизане в нишови пазарни сегменти, опитен екип, оперативна и ИТ инфраструктурна обезпеченост на дейността и консервативно провизиран кредитен портфейл, според документите към потенциалните инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 0
Schroeder
преди 7 години
Доста нелепо стои името на БТК като кандидат купувач. Имам усещането, че не е от реален интерес, а по-скоро заради някоя друга врътка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
marto76
преди 7 години
Е, Цветелина Бориславова нали си има банка? Тогава защо и тя напира за ТБ Виктория?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
fri
преди 7 години
разпертушиниха я КТБ акулите а сега по-дребните се борят за ппячката, колкото е останало накрая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
Babbitt
преди 7 години
Да не би и чудовището Amsterdamm да наддава за тази банка, че я търпите още и се бавят нещата с приватизацията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
needle
преди 7 години
Положението с кандидат купувачите е: хвани единия, удари другия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 0
aldy
преди 7 години
Ми ти всичките за затвора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още