IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

71% от банкерите са оптимисти за развитието на българската икономика

81% от банковите мениджъри залагат на инвестициите в технологии, според проучване на EY

13:10 | 06.12.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

71% от банковите мениджъри у нас очакват подобрение на българската икономика в следващите 12 месеца, а 79% от тях са уверени в добрите резултати на управляваните от тях банки. Това показват резултатите от традиционния Барометър на банките в България на EY, съобщи компанията.

За сравнение, според европейския банков барометър на EY от юни тази година едва 54% от банковите мениджъри са оптимисти за добри финансови резултати на банките.

„Проверката на качеството на активите вдъхна увереност, че стабилността на банковата система у нас е факт. Резултатите от проучването показват, че в бъдеще банките ще адресират и управляват рисковете много по-добре и много по-безкомпромисно. Положителен сигнал са и добрите показатели на местната икономика“, коментира Милка Начева, съдружник в EY. 



Въпреки положителните очаквания на банкерите за всички отрасли на икономиката, все пак няколко сектора се открояват като най-вероятни да покажат силно подобрение през месеците напред. Това са секторите строителство (78%), технологии (69%), транспорт (64%) и туризъм (57%).

Най-слабо развитие банкерите очакват в развлекателната индустрия, телекомуникациите и комуналните услуги.

Кредитирането

Банковите мениджъри не очакват големи промени в политиките за отпускане на кредити в краткосрочен план. Все пак, голяма част от мениджърите прогнозират по-либерални условия за кредитиране за сектор строителство, за малкия и среден бизнес и за технологичния сектор.

Само за една година строителството възстанови позициите си като перспективен сектор - през 2015-та 50% от запитаните в Барометъра са отбелязали очакване за по-консервативно кредитиране, а една година по-късно 43% от участниците очакват по-либерално кредитиране в сектор строителство. Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 18:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още