IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българите са спестили 2,2 млн. лв. от онлайн декларирането на данъците

До момента са издадени близо 250 хил. персонални кода на физически лица

15:04 | 01.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Българите са спестили 2,2 млн. лв. от онлайн декларирането на данъците

Общо 2,2 млн. лв. под формата на данък върху доходите са спестили 30 134 клиенти на НАП, които са подали подоходните си декларации по електронен път с персонален код (ПИК) или електронен подпис до 31 март 2015 г., съобщиха от приходната администрация.

Общо подадените декларации за облагане на доходите в цялата страна към 31 март 2015 г. са 200 хил., като 36% от тях са получени чрез интернет - близо 3 пъти повече в сравнение с миналата година. 

Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица изтича на 30 април, като до тогава трябва да се плати и дължимият данък.

От НАП напомнят още, че най-лесно гражданите могат да подадат декларации с персонален идентификационен код. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица безплатно и безсрочно. До момента са издадени близо 250 хил. персонални кода на физически лица.

Освен декларацията за облагане на доходите, осигурителните декларации 1 и 6, с ПИК се подава и справката за изплатени доходи на физически лица (по чл. 73 от ЗДДФЛ). Чрез персонален код вече може да се подаде и декларацията за авансови данъци (по чл. 55 от ЗДДФЛ), която се изисква от самоосигуряващите се и наемодателите всяко тримесечие.

Подробна информация за декларирането и плащането на данъци и осигуровки може да се получи от сайта на НАП

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още