IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чакаме политическа подкрепа и за влизането ни в ERM II

България е изпълнила всички "числови критерии" за членството в еврозоната, каза финансовият министър Владислав Горанов

18:54 | 02.12.16 г. 2
<p>
	Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През последните години България покрива всички "числови критерии" за членство в еврозоната, което е признато от Европейската комисия и Европейската централна банка в докладите им за конвергентните програми на държавите от ЕС за 2014 година и 2016 година.

"В този смисъл влизането в ERM II е политическо решение", каза по време на парламентарния контрол по-рано днес финансовият министър Владислав Горанов, правейки съпоставка с членстовото на България в Шенгенското пространство.

Влизането ни в механизма зависи от стратегията на страните от еврозоната и желанието им да се разширяват, смята още той.

В отговор на депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров Горанов поясни, че усилията на страната са насочени към изпълнението на структурни реформи, чрез които да бъде постигната по-голяма конвергенция на страната, а след това и влизането в ERM ІІ.

България преговаря с "големите държави" в еврозоната, за да договори условията на членството си, каквото съветват останалите колеги на Горанов в Екофин (Съветът на финансовите министри от ЕС). Българският министър обаче е отказал среща на 12 декември с Волфганг Шойбле, тъй като е преценил, че "няма голяма перспектива" пред себе си, за да му губи времето. 

Според Мартин Димитров влизането в т.нар. "чакалня" на еврото ще е допълнителна гаранция за изпълнението на фискалните правила, каквито и правителства да управляват страната. Този механизъм е полезен и работи по-добре след проблемите в Гърция, допълни още депутатът.

България е длъжна да стане член на еврозоната, но към този момент няма обявена дата за присъединяването си към валутния съюз, напомни още финансовият министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 4
majnata
преди 7 години
"Влизането ни в механизма зависи от стратегията на страните от еврозоната и желанието им да се разширяват..."Като гледам , особено след референдумите в Италия и Австрия утре , тенденцията е "всеки откъдето е дошъл там да си оди ", та разширението на еврозоната и особено влизането на България там , е като купуване на фабрика на 8 септември вечерта !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Птица
преди 7 години
Това трябваше веднага да го направите !!!!! КАКВО СТАНА С КОНСТИТУЦИЯТА, КОГА И КАК ЩЯХТЕ ДА Я ПРОМЕНЯТЕ, КАТО ДОЙДОХТЕ ВТОРИЯ МАНДАТ, ЗА ДА НЕ МОЖЕ ПЕЕВСКИ ДА СТАНЕ НИКОГА ПОВЕЧЕ ШЕФ НА ДАНС, УВИ ВСЕ ОЩЕ МОЖЕ!!! КЪДЕ И КОГА ЩЕ СЕ ЗАНИМАВАМЕ САМО С НЕКАДЪРНИЦИ СЪС СРЕДНО СПЕЦИАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ НАВСЯКЪДЕ ПО ДЪРЖАВАТА!!!??КОГА ЩЯХТЕ ДА РАЗСЕДВАТЕ ПРИВАТИЗАЦИОНИТЕ СДЕЛКИ НА ПРЕХОДА, ДА ВИДИТЕ КАК ВЪЗНИКВАТ ВСИЧКИ ТИЯ ОЛИГАРСИ!! ??? ДОКАТО НЕ ПРОМЕНИТЕ КОНСТИТУЦИЯТА ОСТАВАТЕ В БАТАКА ИЛИ В СТАТУКВОТО НА МОСКВА И ПЕЕВСКИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още