IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати от "Воля" предлагат само партиите в парламента да вземат субсидии

В момента само една извънпарламентарна сила има право на финансиране от държавата

12:02 | 21.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Депутатите от "Воля" внесоха предложение за промени в Закона за политическите партии, с които предлагат държавна субсидия да вземат само формациите, които са прескочили бариерата от 4% за влизане в парламента. 

В момента само една от партиите, които не успяха да вкарат свои депутати, но пък са събрали над 1% от действителните гласове на последните избори, има право на тази субсидия. Това е партия "Възраждане", спечелила доверието на 1,08% от отишлите до урните на последния вот.

Председател на "Възраждане" е общинският съветник във Варна и бивш директор на Регионален исторически музей – Добрич Костадин Костадинов. Той беше заместник-председател на ВМРО и водеше предаване по СКАТ.

След изборите през март с парите от държавната хазна се простиха СДС, ДСБ, ДБГ, АБВ, "Движение 21" и "Глас народен".

Всички те се явиха на предсрочния вот в коалиции, но не минаха прага от 4%. Така че те загубиха и предоставените им от държавата имоти, защото според Закона за политическите партии коалициите ползват субсидия и офиси, само ако влязат

в парламента.
Годишната субсидия за политическите партии е 11 лева за всеки реален глас, като няма таван на сумата, която може да бъде получена.

Четете още в Dnes.bg
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още