IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДФЗ определи 4% лихва по кредити за инвестиции във фермите

Близо 22 млн. лева са осигурени за преходна национална помощ за животни

17:58 | 12.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Управителният съвет на ДФ „Земеделие“ потвърди годишна лихва в размер на 4% за отпусканите пряко от Фонда кредити за 2017 година.

От облекчените лихвени условия могат да се възползват кандидатите по три схеми:

-     Кредитна схема за инвестиции в селското стопанство;
-     Проекти по Националната програма по пчеларство 2017-2019 г.;
-     Схема за кредитиране на проекти за директни доставки на храни от фермите.

С друго свое решение Фондът утвърди финансов ресурс от близо 22 млн. лева за втория транш по Схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството. През ноември по Схемата към Кампания 2016 бяха изплатени почти 61 млн. лева, припомнят от ДФЗ.

Право на подпомагане по схемата имат фермери, които са отглеждали 10 или повече говеда или биволи, регистрирани към 28 февруари 2009 г., и към последния ден за подаване на заявленията за подпомагане от текущата кампания отглеждат в стопанствата си поне 70% от референтния брой животни. 

Управителният съвет на ДФЗ одобри и финансов ресурс за 2017 г. от 4 млн. лева по Схемата за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период.

За подпомагане на закупуването на продукти за растителна защита на трайни овощни насаждения, ягоди и малини през зимата, които се прилагат в периода след преминаване на студовете до набъбване на пъпките, заявления ще се приемат от 8 февруари до 2 март 2017 г.

До 13 април кандидатите трябва да представят в ДФЗ отчет и документи за извършените дейности. Срокът за сключване на договори и изплащане на средствата е до 26 май 2017 г.

За закупуването на продукти за растителна защита и продукти за ускоряване на процесите на гниене на листата на овощните видове, ягоди и малини, които се прилагат през есента, ще се кандидатства от 30 октомври до 13 ноември. Срокът за отчитане на дейностите е до 27 ноември, а за сключване на договори и изплащане на помощта - до 11 декември 2017 година.

Основната цел на държавната помощ е да се ограничат максимално загубите на градинарите от разпространението на вредители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още