IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти очакват инфлация от над 2% в края на 2018 г.

Цените на горивата ще спрат да растат до края на първото тримесечие, повлияни от международните пазари, пише в анализ

18:00 | 20.03.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Еднократни фактори ще продължат да бутат инфлацията нагоре, но без това да доведе до нови резки движения и значително ускоряване на промяната на индекса. С изчерпването на подкрепата от еднократни и сезонни фактори инфлацията ще се успокои и стабилизира на близки до сегашните нива, като преди това е възможно в отделни месеци на 2017 година да отчете и по-високи стойности.

Така коментират колебанията на индекса експерти от екипа „Икономически проучвания“ на УниКредит Булбанк.

Прогнозата им за следващата година е за малко по-висок темп на инфлация. Едва в края на 2018 година икономистите очакват устойчива промяна в потребителските цени от над 2% на годишна база. На фундаментално ниво това се обуславя от постепенното доближаване на икономиката до потенциала ѝ и завръщане на базисните цени в положителна територия.

Те напомнят, че през януари и февруари тази година Националният статистически институт отчете повишаване на цените средно с 1,5% на годишна база, като зад колебанията в индекса на потребителските цени, който преди по-малко от година показваше дефлация от порядъка на 2%, е повишението на цените при хранителните продукти.

"Компонентът на хранителни продукти отчете най-голямото си месечно повишение от близо десетилетие, като се увеличи с 3,5% спрямо декември 2016 г. В голяма степен това се дължи на непреработените храни (зеленчуци, плодове, семена, месо, пълномаслени млечни продукти, яйца, риби и морски дарове)", отчитат специалистите.

За пример те посочват повишението на месечна база при зеленчуците, което за първите два месеца на годината надминава 20%.

Поскъпването на сезонната продукция е очаквано в зимните месеци, но заради по-тежките климатични условия, ефектът се усили, напомнят от най-голямата българска банка.

Основният индекс на потребителските цени и базисната инфлация се движат в различни посоки в началото на 2017 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
creepazoid
преди 7 години
"наличен значителен свободен трудов ресурс, който има желание да намери заетост" ??? Уникредит, този анализ за България ли е? Колко точно над "Над 2%" я виждате инфлацията? Това икономическа прогноза ли е или евтин PR?Пропуснали сте да предупредите, че рискуваме да загубим пари! Екип екс-перти - как звучи само!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още