IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евроинс навлиза на пазара на застраховките срещу кибератаки

В световен мащаб само премиите по застраховката на киберриск се очаква да надхвърлят 3 млрд. долара през 2016 г.

19:59 | 19.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Продуктът за киберсигурност, който „Евроинс“ започва да предлага тази година включва няколко сегмента на покритие.

„Покриват се загубите на фирмата, които касаят измерими в пари активи, например нереализиран оборот. Второто покритие компенсира загубите на трети лица". Това каза директорът „Презастраховане“ в Евроинс Тодор Данаилов в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Делян Петришки. 

По думите на госта допълнителните покрития, които могат да бъдат закупени, са за туширане на щетите, нанесени върху репутацията на компанията - наемане на ПР агенция, колцентрове, допълнителни разходи за IT-сигурност, външни консултанти и т.н.

„Считаме, че задачата ни като застрахователи е не само да заплатим на застрахованите това, което те са загубили, като пари, но и да възстановят позицията, която са имали преди неприятното събитие".

Очаква се продуктът да бъде на пазара през декември, каза още Данаилов. 

„Новата директива за киберсигурност, която влиза в сила май 2018 г., не налага задължителна застраховка, но прави глобите за необявените към регулатора пробиви, и за загуба на лични данни, толкова големи, че ще накара всички компании да се замислят за застраховка на този риск“, поясни Данаилов.

По думите му в България поради ниския размер на глобите фирмите предпочитат да мълчат и да не съобщават за хакерски атаки, за да избегнат репутационния риск.

В световен мащаб само премиите по застраховката на киберриск се очаква да надхвърлят 3 млрд. долара през 2016 г. Заплахите в киберпространството не се изчерпват с хакерските заплахи и зловредните атаки срещу компютърните системи, поясни Данаилов. „Сами можем да си причиним зло и понякога то е по-голямо от това, което може да ни причини хакер. Човешкият фактор е голяма заплаха, както и несигурността на самите системи, като такива“ поясни още специалистът.

Повече вижте в материала на Bloomberg TV Bulgaria:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:21 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още