IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобата за мобилните оператори при нарушения на роуминга ще достига до 2 млн. лева

Потребителите трябва да получат текстово съобщение при достигане на лимита, предвижда промяна в Закона за електронните съобщения

17:47 | 28.06.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Санкция от 50 хил. до 2 млн. лева при нарушаване на новите правила за роуминга в Европейския съюз (ЕС) от страна на мобилните оператори се въвежда с проект за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения.

Той е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Глобите засягат подаването на невярна информация във връзка с „политиката за справедливо ползване“.

Според новия регламент при надхвърляне на определен обем от данни, ползвани в роуминг, операторът може да наложи ограничение върху потреблението или да определи допълнителна такса върху ползвания мобилен интернет в чужбина. Мобилните оператори са задължени да информират потребителите чрез текстово съобщение при достигане на лимита, уточняват от ведомството.

Целта на промените в Закона за електронните съобщения е да се въведат ефективни и възпиращи санкции при нарушаване на разпоредбите на Регламента, с който от 15 юли  се премахват надценките на дребно за роуминг услуги в ЕС, посочва се в съобщението.

Предложените санкции имат за цел да съдействат за установяване функционирането на вътрешния пазар в ЕС като пространство без вътрешни граници, в което свободното движение на стоки, хора, услуги и капитали е осигурено, аргументират се в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Новите текстове в закона гарантират балансирана политика по отношение на защита на правата на потребителите на роуминг услуги и на интересите на доставчиците на тези услуги в рамките на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още