IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов: Борсата не трябва да бъде инструмент за заобикаляне на ЗОП

Финансовият министър защити списъка със стоки, които могат да бъдат купувани по Закона за обществените поръчки чрез борсата

14:12 | 02.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Борсата не трябва да бъде инструмент за заобикаляне на Закона за обществените поръчки (ЗОП), заяви по време на парламентарния контрол финансовият министър Владислав Горанов. Той каза това в отговор на въпрос от народния представител Никола Хаджийски за списъка със стоки, които могат да бъдат купувани по ЗОП чрез борсата.

След последните промени в ЗОП списъкът бе редуциран и така институциите, които организират обществени поръчки, могат да купуват през борсата само някои метали и сол за посипване на пътища, които нямат вид на завършен продукт за крайно потребление. Тези стоки са изброени в постановление на Министерския съвет от лятото на 2016 г.

По време на обществените консултации финансовото министерство коментира, че старият списък е прекалено широк и не е сигурно, че за редица стоки се постигат възможно най-добрите цени.

Днес народният представител изтъкна, че в списъка липсват основни продукти като горива и масла. Според него премахването на основни стоки от списъка притеснява някои институции, които очакват да има огромно забавяне при организирането на обществени поръчки заради обжалванията. Той допълни, че борсовата търговия е прозрачна и възложителят има право да присъства на сесията. 

„Притеснен съм, че проблемът е нежеланието да се работи със ЗОП“, отговори финансовият министър.

Той припомни, че новият Закон е приет през април, а постановлението със списъка е от края на юли. Горанов изрази готовност да помогне с всякаква методологическа помощ на затруднените със ЗОП и допълни, че процедурите по обжалване са част от конкуренцията.

Възможността да се ползва борсата за обществени поръчки е изключение от ЗОП, който трябва да осигури най-добра цена за държавата. Ако има конкретни оплаквания срещу ЗОП, съм готов да коментирам промяна на списъка, беше категоричен Горанов.

Според него няма достатъчно гаранции дали борсата е най-добрият инструмент за разходването на държавни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още