IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадиев: Пенсионната реформа тръгва без оценка за ефекта върху капиталовия пазар

Депутатът предлага вземането на решението да се отложи и преосмисли

14:13 | 19.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кадиев: Пенсионната реформа тръгва без оценка за ефекта върху капиталовия пазар

Предложената от ГЕРБ реформа на пенсионната система тръгва без оценка за ефекта върху капиталовия пазар. Липсва и анализ какво се случва с пенсионните фондове, ако от тях излязат 20, 30 или примерно 70% от парите. Тази позиция публикува в личния си профил във Facebook социалистът Георги Кадиев.

Той обяснява, че е публикувал коментара „понеже всички се чудим каква е целта на упражнението с прехвърляне на партидите от частните пенсионни фондове към НОИ“.

"В момента общата сума за пенсии е около 8,1 млрд лева на година. От тях около 4 млрд. лв. идват от събрани осигуровки, но другите 4 млрд. лв. идват от държавния бюджет. Ако сега примерно 1 млрд. лв. се прехвърлят към НОИ от пенсионните фондове, държавният бюджет ще трябва да добави 3 млрд. лв., а не 4 млрд. лв. Което и е целта на правителството и затова Горанов се цупи, че може да се отложи", пише депутатът. 

По думите му на практика това е национализация на лични партиди. "Може да е доброволна, но национализация", настоява Георги Кадиев.

Същевременно той отчита някои положителни страни на реформата: ще засили дисциплината в пенсионните фондове, които вече трябва да ни убеждават да си оставим парите там, засилва солидарността, дава глътка въздух на бюджета. 

Бихте ли си прехвърлили вноските за втора пенсия в НОИ?

Да, ако имам такава възможност
Не, предпочитам да останат в частен фонд
Нямам мнение по въпроса
Общо 1949 гласа

В същото време обаче предложенията според него имат повече отрицателни страни. "Такива радикални промени не се правят в неделя сутрин, без участие на всички заинтересовани страни. Нещата никога не са черно-бели. Липсва оценка за ефекта върху аукционите на ДЦК, където пенсионните фондове са основен купувач.Остава привкус, че някой иска удар по пенсионните фондове, за да ги принуди да разпродават активи, които пак някой може би ще изкупи на подценени стойности. В цялата тази какафония мисля, че е правилно решението да се отложи и преобмисли от всички страни. Все пак става въпрос за 8 млрд. лв., които не са нито на Борисов, нито на Горанов, нито на ГЕРБ. А на всички нас", призовава Кадиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:15 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още