IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Павлов: Резултатите от стрес тестовете не могат да се прогнозират

Оперативната среда за банките се подобрява поради ускоряване на икономическия растеж, смята главният икономист на УниКредит

19:15 | 01.06.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Кр. Павлов: Резултатите от стрес тестовете не могат да се прогнозират

Инструментите, с които анализаторите наблюдават банковия пазар в България, са много различни от тези, с които се провеждат стрес тестовете, а на този етап това прави невъзможно прогнозирането на резултатите от тях. Това коментира главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов по време на финансов форум.

Той призова участниците за търпение до 13 август, когато ще станат ясни оценките от стрес тестовете. Павлов предупреди, че като източник на уязвимост за банките остава наличието на опасения, че и при други банки, по подобие на Корпоративна търговска банка, кредитите към свързани лица могат да са вън от контрол. По думите му това е ключовият въпрос, на който се търси решение чрез стрес тестовете.

Главният икономист на УниКредит оцени, че оперативната среда за банките се подобрява поради ускоряване на икономическия растеж, макар че периодът на ниска инфлация не е приключил.

Според него в цялостен план икономиката на страната минава към по-устойчив растеж от това, което наблюдавахме по време на балона на цените на недвижимите имоти, съчетан с прекомерен ръст на кредитите.

Това, което според Павлов са положителни индикатори, са намалението на надвисналия дълг над секторите, свързани с недвижимите имоти, и капиталовите буфери на банките, които са на добри нива.

Въпреки че нямаме стрес тестове, сме подложени на достатъчно проверки от страна на конкуренцията, заяви от своя страна управителят на Провидент Файненшъл България Петер Атила Хорват.

Секторът на небанковото финансиране, в чиято сфера оперира Провидент, расте, като през първото тримесечие на 2016 г. бележи 40% ръст на фона на растежа на икономиката и нуждата от финансови средства.

Очакванията на главния изпълнителен директор на TBI Bank Цветан Петринин пък са, че годината ще е положителна за сектора на кредитирането на дребно. Той оцени и че за българите депозитите са най-атрактивният инструмент за спестяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
динамо
преди 7 години
Какви само специалисти пишат тук в Инвестор?! Всичко знаят, а ония си "пипат ушите"вместо да четат и изпълняват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
Aldebaran de Tauro
преди 7 години
"Очакванията на главния изпълнителен директор на TBI Bank Цветан Петринин пък са, че годината ще е положителна за сектора на кредитирането на дребно. Той оцени и че за българите депозитите са най-атрактивният инструмент за спестяване."Само аз ли намирам това изказване за хумористично? Или може би тук се има предвид, че "спестяване" е различно от "инвестиране".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
SS-23
преди 7 години
Кр. Павлов: Резултатите от стрес тестовете не могат да се прогнозират---Напротив! Аз, неикономиста, мога от сега да прогнозирам, че банките в тая оскубана държава са "цветущо състояние" и с "висока степен на ликвидност"!Има ли такъв, който да твърди обратното ?! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
skeptika
преди 7 години
може да има нови "Банкови изненади ."..по беОградски ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още