IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Хампарцумян: Прекалено рязко е намаляването на тавана на кешовите разплащания

Твърденията за нова финансова криза са интерпретирани и безпочвени, коментира банкерът

11:25 | 28.06.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Л. Хампарцумян: Прекалено рязко е намаляването на тавана на кешовите разплащания

Прекалено рязко е намаляването на тавана на кешовите разплащания. Предложението за кешовите ограничения трябва да дойде след консултации със специалистите, които са запознати в детайли с паричното обращение.

Така коментира идеята на ГЕРБ кешовото ограничение да падне от 10 000 на 1000 лева Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, в студиото на "България сутрин" на телевизия Bulgaria ON AIR.

"Проблемът с плащанията в кеш е, че могат да затруднят оборота на парични средства в държавата. Но тази промяна не бори ефективно сивата икономика. Мисля, че това предложение не е базирано на анализи на кешовия обмен", заяви банкерът.

Той подчерта, че няма информация такъв анализ да е направен и напомни, че в европейските държави ограничението е между хиляда и пет хиляди евро.

„Данъчната дисциплина в държавите е различна, като от север на юг се разхлабва“, е мнението на банкера.

Според него, ако се наложи кешовото ограничение, би трябвало да спадне таксата за банкови транзакции, тъй като ще се увеличи количеството им.

"Това е принципът на "Volume/Discount". Но това не е значим източник на средства за една банка", посочи той по повод твърдението на опозицията, че проектозаконът на ГЕРБ е банков лобизъм.

Хампарцумян коментира и „тревожната информация” от Банката за международни разплащания в Базел, че ни чака нова финансова криза, и заяви, че тя беше „интерпретирана прекалено сериозно от медиите у нас”.

“Техният доклад говори за възможни тенденции, които биха могли да доведат до следваща криза. В Банката за международни разплащания в Базел са направили анализи, според които, ако се развият в определена посока, може да се стигне до криза. Няма да има банков апокалипсис на базата на този доклад, който беше интепретиран непрофесионално и в заблуждение, категоричен е Левон Хампарцумян. – Прогнозата за криза е локална медийна интерпретация, на базата на решението, че това е много важен доклад. Това е все едно да твърдим, че НАСА скоро ще обяви съществуването на извънземни”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Ами да!Като толкова искат да ползват банки, да вдигнат лихвите! :-) Ама не искат, искат ем кинти, ем без лихви. Те тия банкери и за евреи не стават! :-D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Frosty
преди 6 години
Вече няма никакъв смисъл да се държат пари в български банки.http://***.segabg.com/article.php?id=860329Според мен с този ход тиквочеv и gerbавите се опитват да принудят населението да си държи парите в банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Искам да кажа, че с високо ликвидния кеш са напазарувани едни неликвидни активи без да са питани собствениците, и за да не си помислят собствениците на високоликвидния кеш, че могат да кешаутнат, се налага тая технология наподобяваща ел.пастир - лимит на кешовите плащания. Ако се опиташ да си купиш нещо, което не приема банка, т.е. най вероятно си потенциален терорист и ще имаш сериозен проблем с плащането, т.е. с разпореждането със собствените ти пари. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Навярно искаш да кажеш, че племето работи на принципа КЕШ ЕНД КЕРИ?ПЛАЩАШ - ПОЛУЧАВАШ!Нема такси , нема банки посредници. НЕМА ДЪРЖАВА!ВСЪШНОСТ УПРАВЛЯВАЩАТА НИ БАНКОВА ОЛИГАРХИЯ ДОКАРА НЕЩАТА ДО ПЪЛНИЯТ ИМ АБСУРД - обявиха война на емитираните от БНБ платежни инструменти - ПАРИТЕ!Накрая да закрият и БНБ. Тя и без това по закон е една съществуваща ИЗВЪН ФИНАНСОВАТА НИ СИСТЕМА ИНСТИТУЦИЯ, която е скупена и няма възможност да се намесва на финансовия пазар, да кредитира правителството и банките . БНБ е акционер на какви ли не чужди финансови институции!БНБ Е ВСИЧКО ДРУГО НО НЕ И БЪЛГАРСКА БАНКА!Докога така?!ОТВЪН ИМ КАЗАХА ДА ПРОМЕНЯТ ЗАКОНА ЗА БНБ и превърнат същата в действащ финансов РЕГУЛАТОР, но те не чуват!!ХАМПИ И КОМПАНИЯ СИ ЗНАЯТ ТЯХНАТА - ще ограничават кешовите разплащания.Накрая ще докарат нещата до там докъдето ги дакара Аржентина през 2001 когато излезна от ВАЛУТНИЯ БОРД!ВСЪШНОСТ ТЕ ВЪРВЯТ В ТАЗИ ПОСОКА НЕОБРАТИМО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
крас
преди 6 години
Това което се случва с активното участието на Хампи е не само банков грабеж, но и жалък опит да се контролират кешовите пари.Това поведение говори за ПРОБЛЕМИ в банковия сектор, породени от огромните несъответствия на ПРИВЛЕЧЕНИТЕ средства от сметки и влогове, които са осчедоводени в баланса със знак МИНУС, и КРЕДИТНИЯ ПОРТФЕЙЛ който е със знак плюс.За разлика от растящите средства от депозити, КРЕДИТИРАНЕТО затяга и води до дисбаланс м/у активи и пасиви. Отношението м/у СОБСТВЕНИЯ КАПИТАЛ на акционерите на банките и ПРИВЛЕЧЕНИТЕ от тях средства ни карат да се замислим и отговорим на въпроса:НЕ СЕ ЛИ ПРЕВЪРНАХА БАНКИТЕ В ПОЗНАТИ НИ ОТ МИНАЛОТО ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ, РАЗДАВАЩИ КРЕДИТИ НА СВЪРЗАНИ С АКЦИОНЕРИТЕ ЛИЦА И ФИРМИ?!Нали няма да се убеждаваме, че случаят с КТБ е еднствен и е изключение в българската банкова система.КОЛКО ОТ АКТИВИТЕ НА БАНКИТЕ СА СЕ ДЕКАПИТАЛИЗИРАЛИ в резултат от подобно раздаване на средства?Въпросът е не дали , а КОГА ще имаме следващото КТБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Рязко е, ама от другата страна ги натискат едни QE-та, дето не търпят отлагане. Ако не блокират кинтите в банките нещо не излиза сметката с дългосрочните "инвестиции", а кредити има да се връщат.Кофтито е, че тука племето в мнозинството си ни на застраховки кълве, ни на инвестиционни фондове, ни на имотни кредити.. и по-добре!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още