IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Нанков: Държавата е длъжна да довърши магистрала "Струма"

Трима министри обсъдиха с ЕК развитието на проекта

17:05 | 21.06.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Строителството на магистрала &quot;Струма&quot;. <em>Снимка: Агенция &quot;Пътна инфраструктура&quot;</em></p>

Строителството на магистрала "Струма". Снимка: Агенция "Пътна инфраструктура"

С европейско или с национално финансиране държавата е длъжна да довърши магистрала "Струма". Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в Брюксел, цитиран от БТА.

Той коментира темата на съвместна пресконференция с министрите на туризма Николина Ангелкова и на околната среда и водите Нено Димов след срещите им в Европейската комисия, посветени на проекта.

“Магистралата е важен проект от гледна точка на туризма и околната среда", посочи Ангелкова.

"Запознахме ЕК с напредъка по проекта, уверихме ги, че ще бъдат прозрачно информирани, че ще бъдат чути всички предложения и коментари на съответните страни", заяви тя. 

По думите ѝ представителите на ЕК подкрепят желанието на правителството проектът да приключи в рамките на сегашния бюджет на Европейския съюз.

Според министър Нанков, магистралата трябва да бъде готова до края на декември 2023 г., иначе България губи евросредствата.

Той отбеляза, че при подобно развитие средствата може да бъдат насочени към проекти в Северна България, като песимистичният вариант е строежът на новите участъци да започне през 2019 година. Нанков определи проекта като геостратегически, като наднационален приоритет и част от Паневропейския транспортен коридор 4, който преминава само през държави от ЕС.

“От страна на ЕК не съществуват препятствия, по-скоро могат да бъдат породени от обжалването на екологичните процедури. Това е районът в страната с най-висока сеизмична активност”, добави Нанков.

Той посочи, че всички заинтересовани страни, местната общност, неправителственият сектор, ще бъдат включени в обсъждането и взимането на съответното решение.

“Нашето желание е през октомври да има одобрение, това е най-тежкият участък от двайсетина километра от националната пътна мрежа”, надява се Нанков.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира, че вариантите за строеж защитават всички видове живот в района, включително и човешкия.

Той съобщи, че е постъпила  документацията за оценка на въздействието на проекта и процедурата по оценка е започнала. За да се защити в най-голяма степен биоразнообразието, са предвидени два месеца за обществено обсъждане на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 6 години
Нанков на цяла Северна България магистрала Струма и е през грездея.Хемус направете и пътя Бяла Русе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 6 години
Нанков на цяла Северна България магистрала Струма и е през грездея.Хемус направете и пътя Бяла Русе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още