IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се промяна в методиката за финансиране на болниците

В България заработи първият циклотронен комплекс, който ще намали цената на онкологичните изследвания

12:54 | 30.03.13 г. 1
Обмисля се промяна в методиката за финансиране на болниците

В момента се преглежда методиката за финансиране на болниците и е много вероятно тя да бъде променена, съобщи здравният министър Николай Петров, цитиран от агенция "Фокус". Той коментира още, че прави всичко възможно за решаване на проблема с плащането на ин витро процедурите от здравната каса

"Ние няма да имаме възможност защото са необходими законодателни промени, за да върнем тези процедури като ангажимент на Министерството на здравеопазването", коментира Петров пред националното радио. 

Той е на посещение във Варна, където участва в церемонията по пускане в експлоатация на първия в България циклотронен комплекс. 

Стойността на циклотроновата апаратура, която е от най-високия клас, е 5 милиона лева. Здравният министър обаче коментира, че високите технологии се измерват само чрез излекувани пациенти.

Комплексът е уникално съоръжение електронната и компютърната томография е едно високотехнологинчо изследване, при което има възможност да се откриват метастази на онкологични заболявания с много непредполагаема локализация и миниатюрни размери. Така разсейки могат да бъдат откривани в много ранен стадий, уточни още здравният министър.

За тази технология обаче се изискват радиоизотопи, които вече ще бъдат произвеждани в новия комплекс, а няма да се внасят от чужбина. 

С началото на производството на изотопи ще бъде постигната независимост в доставките на необходимите консумативи за нуждите на лечението на пациентите, обясни още Николай Петров. От друга страна ще бъдат намалени и разходите за диагностичните изследвания.

Министър Петров добави, че 50% от болниците в България, в които дори няма онкологични отделения, лекуват пациенти с онкологични заболявания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Тази устаонвка е трябвало да бъде инсталирана някъде по в центъра на България (най-добре - Габрово, Севлиево) за да е по-близо до всички. Евентуално може да "спретнат" още една в София (без производство на изотопи - тях може да ги карат от Варна).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още