IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Орешарски: Фискалната позиция е влошена с 8 млрд. лв за периода 2009-2013 г.

Според бившия премиер е парадоксално да се критикува правителство, на което не е било дадено време дори за сериозна грешка

13:45 | 21.12.14 г. 1
Орешарски: Фискалната позиция е влошена с 8 млрд. лв за периода 2009-2013 г.

"В последните дни отново се говори за силно влошената фискална позиция на страната – една действително притеснителна тема. За съжаление, пак доминират неаргументирани, литературни по характер, твърдения. Това е добър повод за няколко цифрови позовавания”, коментира на страницата си във Фейсбук бившият премиер Пламен Орешарски.

"За целия период след голямата монетарна и финансова криза от 1997 до 2008 година няколкото български правителства се въздържаха от големи бюджетни дефицити, натрупваха фискални резерви и намаляваха публичния дълг. Най-отчетливо това пролича за периода, в който имах отговорности да ръководя фискалните политики на страната - 2005-2008 година, когато бюджетът последователно приключваше с излишъци от 3 и над 3% от БВП – рекордни постижения в рамките на целия ЕС”, припомня Орешарски.

"В края на този период – средата на 2009 година, фискалните резерви достигнаха 8 млрд. лева, а публичният дълг слезе на около 12% от БВП – уникален резултат на фона на неговия размер от над 120% от втората половина на 90-те години”, пише бившият премиер.

След това тенденцията се е обърнала, пише бившият премиер. „Възприеха се политики на бюджетни дефицити, намаляване на фискалните резерви и увеличаване на правителствения дълг. За периода от средата на 2009 година до първото тримесечие на 2013 година фискалната позиция бе влошена с над 8 млрд. лв. – намалени фискални резерви от 8 на под 4 млрд. лева и увеличен дълг от 10 на над 14 млрд.лева”, пише Орешарски, визирайки управлението на първия кабинет на Борисов. 

„Сред причините имаше и обективни – лоша икономическа среда вън и вътре в страната, но те не могат да обяснят напълно влошаващата се фискална позиция”, коментира той.

Бившият премиер изтъква и че кабинетът, който е ръководил, е стопирал негативните тенденции. Това е било и единствената възможна задача за краткия период, в който е управлявал. „Това го показват цифрите, а не е словесно заклинание”, пише той.

Бившият премиер признава увеличаването на публичния дълг за сметка на фискалните резерви. Орешарски уточнява, че към средата на тази година те са достигнали малко под 9 млрд. лв. – ниво, по-високо и от 2009 година.

„Част от техния прираст – за сметка на новоемитиран на външните пазари дълг при най-добрите параметри за цялата ни нова история”, пише той.

Според Орешарски е парадоксално да се критикува правителство, на което не е било дадено време дори за сериозна грешка.

„Изглежда външните инвеститори са оценили сравнително високо нещо, което някои коментатори вътре в страната характеризират с катастрофическа терминология...!...Парадоксът в случая е, че подобни коментари са по същество самокритика, облечена във формата на обвинения срещу едно управление, на което не бе дадено време дори да направи каквато и да е по-сериозна грешка”, пише Орешарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:42 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 3
alexx
преди 9 години
Факт е, че при Боко1 се опукаха 8 млрд. Ореха взе 1 млрд заеми, за да разплати ДДС и да раздвижи икономиката. Резултатите бяха налице - намалена безработица и ръст на БВП от почти 2 процента. Боко2 предвижда национализация на лични партиди за пенсии и нови дългове. Ако изкарат цял мандат, ще го докарат до над 8 млрд. За това говори и средносрочната програма на Горанов, който предвижда бюджетни дефицити от 3, 2.5 и 2 процента.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още