IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парите за лечебните заведения се увеличават с 6 млн. лева месечно

Бюджетът на всяка болница ще се изчислява на база реализирана дейност за 14 месеца, съобщи министърът на здравеопазването

20:21 | 21.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на здравеопазването</em></p>

Снимка: Министерство на здравеопазването

Надзорният съвет на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) реши средствата за болнична помощ да бъдат увеличени с 6 млн. лева месечно. Според новия модел на финансиране бюджетът на всяко лечебно заведение ще се изчислява на база реализирана дейност за 14 месеца, а не на база заплатена от НЗОК дейност.

Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Николай Петров на среща със столичния кмет Йорданка Фандъкова, цитиран от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

На срещата двамата са обсъдили състоянието и проблемите на столичното общинско здравеопазване.

„Въведените от началото на 2017 г. лимити утежниха финансовото състояние на общинските лечебни заведения“, напомня Фандъкова.

Министър Петров обещавя да се търси решение на проблема с недофинансирането на болничните заведения, но прецени, че и това е „глътка въздух и крачка в правилната посока”.

“В бюджет 2018 г. ще се опитаме да вкараме ясна граница между парите за болниците и парите за лекарства, т.е. –  да премахнем възможността за прехвърляне на средства между перата”, обясни още проф. Петров.

В срещата са участвали и зам.-кметът на Столична община Дончо Барбалов, председателят на Постоянната комисия по здравеопазване и социална политика към Столичен общински съвет д-р Веселин Милев и доц. Цветомир Димитров, изпълнителен директор на Първа градска болница.

Те са обсъждали още тежката конкурентна среда, в която работят общинските лечебни заведения, скрининговите програми, организирани от Столична община и възможността общинските болници да бъдат допустими бенефициенти по европейски проекти в сектор „Здравеопазване“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още