IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри безлихвените заеми за финансово оздравяване на общини

Депутатите окончателно приеха промените в Закона за публичните финанси

15:45 | 25.05.16 г.
Парламентът одобри безлихвените заеми за финансово оздравяване на общини

Закъсали финансово общини ще бъдат под особен надзор от финансовото министерство. Ако министърът на финансите прецени, че нивото на разходите и просрочените задължения е твърде високо, ще открива процедура по оздравяване. Тези текстове в Закона за публичните финанси одобриха депутатите на второ четене.

Предвижда се министърът на финансите да преценява дали да бъде отпуснат временен безлихвен заем на общините с финансови затруднения.

Общините ще трябва да имат оздравителни планове, по които бюджетът ще финансира с безлихвен заем. Министърът на финансите ще определя условията за отпускане на заемите. Допуска се възможността при отклонение от целите на плана, министърът да спре отпускането му. 

От БСП остро се противопоставиха на това искане с мотива, че трябва да се следват европейските практики.

Менда Стоянова от ГЕРБ, председател на бюджетната комисия, пък обвини социалистите, че твърденията им, че така се дава право на финансовия министър да коригира бюджета, не са верни.

"Вероятно го правят, защото техните финансови министри във всичките им правителства са имали това право, защото през декември именно финансовите им министри преразпределяха излишъка, както намерят за добре“, упрекна тя.

Менда Стоянова припомни, че само Министерският съвет може да инициира промени в бюджета.

Зам.-финансовият министър Кирил Ананиев пък обясни, че не става дума за даване на някакви пари, ами за ресурс, който е заложен вече в бюджета, но за който не е ясно по кои пера точно колко ще се похарчи.

Той посочи като пример разходите за пациентите с хемодиализа, чиито пътни разходи се поемат от бюджета, но в началото на годината не е ясен броят им. Същото се отнася за стипендиите за даровитите деца.

Въпреки критиките на опозицията депутатите записаха в закона, че когато се установи, че е налице "трайна тенденция за подобряване на финансовото състояние на общината", финансовият министър може да предложи, а Министерският съвет да реши да отпусне субсидия на общината, с която тя да си погаси кредита. Това на практика означава, че тя няма да връща отпуснатите пари.

"Трайна тенденция за подобряване на финансовото състояние" означава съответната община да намали просрочените си задължения, да отчете първичен бюджетен излишък, да повиши събираемостта на собствените си приходи и да постигне устойчивото им нарастване и да намали административните разходи.

За такива ще се смятат онези, чиито разходи са над 15% от средните за последните 4 г., поели са ангажименти за бъдещи разходи с 50% над средните, имали са дефицит в бюджета си за 3 г. или по-ниска от средната за всички общини събираемост на местните данъци или задълженията им са повече от 5 на сто от тези за последната година.

Кметът уведомява общинския съвет и предлага да започне процедура по оздравяване. Тя може да е за период от 1 до 3 г.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още