IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правилата за отчитане на данък „уикенд“ са обнародвани в Държавен вестник

Финансовото министерство регламентира и декларирането на ДДС върху дарените храни

16:26 | 23.03.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правилникът за прилагане на Закона за ДДС най-после е обнародван в Държавен вестник, съобщава Министерство на финансите. Така чаканите от бизнеса разяснения по данъчното законодателство обаче още се бавят, а само след една седмица изтича срокът, в който фирмите могат да подадат годишните си данъчни декларации за 2016 г. и да платят данъците си с отстъпка.

Припомняме, че срокът за общественото обсъждане на правилата за прилагане на Закона а ДДС изтече още на 18 януари.

Разясненията са важни, тъй като е необходима по-голяма яснота относно пропорционалното приспадане на данъчен кредит във връзка с данък "уикенд“, а също и при реда за деклариране и отчитане на ДДС на безвъзмездно предоставяне на хранителни стоки.

С документа се уреждат и редът и срокът за подаване от наследниците на справка-декларация и отчетни регистри за последния данъчен период при дерегистрация поради смърт на физическо лице или физическо лице - едноличен търговец.

Относно прословутия данък „уикенд“ от Министерство на финансите са утвърдили следната дефиниция за критерия за определяне на пропорцията по отношение на недвижимите имоти и други стоки, които биха били дълготрайни активи (над 5 хил. лв.):

„Критерий за разпределяне, който гарантира максимално точно изчисляване на размера на данъка за определяне на пропорцията по чл. 71а, ал. 4 от закона, е всеки разумен времеви или количествен критерий, или комбинация от двата, който реално отчита степента на използване за независима икономическа дейност, съобразно спецификата на съответната стока, по отношение на която ще се прилага”. Казано иначе - данъкът може да се определя и само на база дни от седмицата. Въпреки препоръките на счетоводители да се прецизира по-конкретно, текстът не е особено ясен и според експерти пак може да се тълкува двояко.

Съществени са и корекциите по чл. 79а и б, свързани с личното ползване. Освен досегашната информация в протоколите ще се посочват и редица други данни, които съвсем затрудняват отчитането и декларирането на данъка.

Правилникът за прилагане на Закона за ДДС обхваща дори и „подобрения на активи“, като се имат предвид ремонти на офиси или жилища, на техника и други.

Припомняме, че от миналата година предприятията са длъжни да декларират и отчитат доколко един фирмен актив се ползва за служебни или лични цели. За частта, която се ползва служебно, фирмите могат да ползват данъчен кредит, но за другата част са длъжни да начисляват ДДС - и при покупката, и при ползването на актива. Най-често този казус се появява при използването на фирмени коли, компютри и телефони.

С промените в Закона за ДДС от края на 2016 г. се позволи хранителните продукти, които са дарени до 30 дни преди изтичането на срока им на годност, да бъдат освободени от косвения налог.  Условието е стойността на даренията на година да е в такъв размер, че да не се надхвърля 0,5% от общия годишен оборот на данъчно задълженото лице, а целта е да бъдат избегнати злоупотреби.

Досега липсваха ясни разпоредби как точно ще се случва декларирането  и отчитането на дарените продукти. Преди седмица от Агенцията по храните обявиха, че са готови със списъка с храните, които могат да бъдат дарявани, и сроковете на годност, в които това може да се случи. Омбудсманът Мая Манолова също взе отношение по въпроса и призова институциите да работят по-бързо, за да могат фирмите да даряват, а не да изхвърлят храна. 

Министерството на труда и социалната политика вече е готово с два варианта на проект от списък на лица, които могат да получават дарени храни. 

С новите правила на финансовото министерсво отпада искането за доказване на доставка на обща туристическа услуга с писмена декларация от получателя, че доставката не е предназначена за последваща продажба. Изменението е във връзка със специалния режим на облагане на туристическите услуги, който влезе в сила от 01.01.2017 г. и ще се прилага по отношение на доставките на обща туристическа услуга от туроператор към всяко лице, в това число към друг туроператор, когато действа от свое име и за своя сметка. 

Експертите на Кирил Ананиев са определили и ред за извършване на корекции на грешки при декларирането от лице, на което е прекратена регистрацията по ЗДДС. Коригираните справка-декларация, VIES-декларация и отчетни регистри ще се подават само на хартиен и технически носител в компетентната териториална дирекция на Национална агенция за приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Спящият бик
преди 7 години
Тежко и на държавата, сама си го направи - сега ще трябва да дръща ДДС заради всички чиновници, които си носят лаптопите и телефоните вкъщи. За служебните коли да не говорим! Или нещо бъркам и става дума само за частния сектор? Надявам се, че не, защото противното би било нарушение на Конституцията, които изисква равнопоставеност на различните форми на собственост и отделните икономически субекти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
как се не уморихте бе. Сега аз чета инвестора, хем ми е интересно ЛИЧНО хем ме вълнува тъз информация професионално и се чудя, трее ли да платя 5 мин ДДС за компа и за нета или не? После се питам, колко е 5мин. ДДС?Па се сетих, че компа вече е на 2 год, и си е кажи речи напълно амортизиран И СА КВО? А ви такоам у....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още