IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството удължава договора за депозит с ПИБ

Действието е свързано с отпускането на ликвидна подкрепа на банката, одобрено с решение на ЕК от вчера

15:44 | 26.11.14 г. 1
Правителството удължава договора за депозит с ПИБ

Министерският съвет даде съгласие министърът на финансите да сключи Договор за депозит с „Първа инвестиционна банка“ (ПИБ), представляващ държавна помощ при съобразяване с условията по Решението на Европейската комисия, съобщиха от пресслужбата на правителството.

Реалното удължаване на срока идва след като на 25 ноември ЕК одобри нотифицираната индивидуална държавна помощ в полза на банката. Брюксел отчете, че ликвидната подкрепа от България за ПИБ отговаря на правилата за държавна помощ на ЕС и че мерките са били необходими за запазване на стабилността на българската икономика и финансова система.

Припомняме, че България отпусна ликвидна подкрепа на ПИБ под формата на държавен депозит в размер на 1,2 млрд. лева като част от схема за ликвидност, одобрена от Комисията в същия ден – на 29.06.2014 година.

Поради ограничения, свързани с лимита на новопоет дълг, записани в Закона за държавния бюджет за 2014 година, този депозит беше с краткосрочен падеж от 5 месеца, който изтича на 28 ноември 2014 година.

Затова и финансовото министерство нотифицира пред ЕК нова държавна помощ за преструктуриране в полза на ПИБ. Планът за преструктуриране предвижда удължаване на срока на държавния депозит в размер на 900 млн. лв. да бъде с максимален срок до 18 месеца, т.е. до 28 май 2016 г.

ПИБ ще се задължи да спазва условията и ограниченията по Решението на Комисията и приложението към него, което ще е неразделна част и от договора за срочен депозит, както и всички други условия, определени от Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 9 години
Това е безумие!На 28 ноември 2014 г. правителството плаща на облигационерите на ДЦК които са емитирани с цел да се "ПОМОГНЕ" със депозит на ***.Сега в условията на бюджетен дефицит се УДЪЛЖАВА с 18 месеца депозита отпуснат преди това от правителството Орешарски!ЗАЩО НЯМА КРЕДИТ , ЗАЩО НЯМА ОБЕЗПЕЧЕНИЕ?!Тези порочни практики превърнаха ФИСКА в черна каса на правителствата с които се "ПОМАГА" с публични средства на банковия сектор.Какво общо има банкова дейност с бюджета и фиска?!Абе вие правите точно това което правеше БНБ малко преди да бъде въведен ВАЛУТНИЯ БОРД през 1996-97 година.Тогава БНБ рефинансираше частните банки източвани от собствениците им със свързани с тях фирма.СЕГА РОЛЯТА НА БНБ Е ПОЕТА ОТ ПРАВИТЕЛСТВАТА !ЛУДИ СТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още