IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на храни, напитки и тютюн се увеличават с 14% през август

Оборотите в онлайн търговията на дребно са с 11% по-големи в сравнение с година по-рано

14:58 | 07.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Оборотите на търговците от специализирани магазини с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия отбелязват най-голям ръст на оборотите си през август в сектора на търговията на дребно  - 14,2% на годишна база, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

През юли увеличението е било с 11,3%, се вижда от сравнението с предходния месец.

Докато през юли търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет, е отбелязала най-ниския си спад на оборотите от март насам – 9,1%, то през август потребителите са увеличили покупките чрез онлайн търговия с 11%.

Втори най-голям ръст отчитат търговците на фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности, които през август са продавали продуктите си с 10% повече в сравнение с година по-рано. Оборотите са по-високи и спрямо месец по-рано, когато продажбите на козметика и фармация са били по-високи с 6,2%.

Отново има забавяне на ръста на оборотите през август в сектора на търговията на дребно в неспециализираните магазини с разнообразни стоки. Продажбите падат с 1%, но това е по-малко в сравнение с юли, когато отбелязаха спад с 1,7%.

Оборотът на търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника и други потребителски стоки през август не отбелязва ръст, но това е положителна новина, след като през предишния летен месец продажбите намаляха с 8%.

Търговците на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия нямат основание да не са доволни от продажбите през август, които отбелязват увеличение на оборота до 9,2% на годишна база, докато месец по-рано ръстът беше 2,8%.

С 2,6% се увеличава оборотът на търговците на дребно с нехранителни стоки, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали, през най-топлия месец на годината, но това увеличение се е почувствало от търговците, които през юли отчетоха спад с 1,8% на продажбите си.

По предварителни сезонно изгладени данни през август 2016 г. оборотът в раздел „Търговия на дребно, без търговията с автомобили и мотоциклети, по съпоставими цени, нараства с 0,9% спрямо предходния месец. В сравнение с юли 2015 г. продажбите са повече с 5,4%, изчислиха експертите на НСИ.

Месечни изменения

През август оборотът нараства спрямо предходния месец при: търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет - с 9,4%, търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 3,9%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 2,8%, търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 2,7%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 1,1%.

Намаление е регистрирано при: търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 0,5%, търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 0,2%, и търговията на дребно с разнообразни стоки - с 0,1%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още